Na hlavný obsah

Desivému činu na Zámockej ulici mala predchádzať príprava

Polícia reaguje, že na mlčanie má v tejto fáze dôvod.

Desivému činu na Zámockej ulici mala predchádzať príprava
Policajti prehľadávajú nábrežie Dunaja po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Údajný útočník zverejnil pár hodín pred incidentom vyše 60-stranový nenávistný manifest namierený voči LGBTI komunite a Židom. Naznačuje, že desivému činu predchádzala príprava.

Príspevky však pribúdali aj po samotnom útoku. Verejnosť na tento účet upozorňovala aj políciu. Tá reaguje, že na mlčanie má v tejto fáze dôvod.

„Všetko nasvedčuje žiaľ tomu, že šlo o hate crime, teda zločin z nenávisti. Zdrojom tejto nenávisti bola sexuálna orientácia. Takéto niečo sa na Slovensku doteraz nestalo,“ povedal v reakcii na stredajší (12. 10.) útok Peter Weisenbacher, výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Polícia zatiaľ motív páchateľa oficiálne nepotvrdila. V stanovisku uvádza, že je to z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania a taktiky. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ale načrtol isté informácie – nič podľa neho nenasvedčuje tomu, že páchateľ obete poznal.

„Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť voči osobám inej rasy či sexuálnej orientácie,“ povedal.

Špeciálny prokurátor uviedol, že pohyb strelca po úteku má polícia zmapovaný. Pravdepodobne spáchal samovraždu, telo našiel náhodný okoloidúci. Známy je aj pôvod zbrane.

Polícia ďalšie podrobnosti komentovať nechce

Ďalšie podrobnosti, o ktorých verejnosť nateraz len špekuluje, polícia komentovať nechce. Aktuálne totiž dáva dokopy skladačku, do ktorej dopĺňa aj informácie zverejnené na internetových fórach.

„Naozaj nie je v schopnostiach žiadnej polície na svete monitorovať všetky internetové komunikačné kanály. Ak políciu niekto upozornil na túto osobu, tak v tom okamihu predpokladám sa polícia začala tejto osobe venovať. V ďalšom štádiu sa bude skúmať či nechal nejaký list na rozlúčku , zaistí sa mu počítač a mobilný telefón. Bude sa skúmať, či mu napríklad niekto napomáhal,“ uviedol bývalý vyšetrovateľ Peter Chudý.

Inštitút ľudských práv žiada, aby homofóbia bola postavená mimo zákon, tak ako rasizmus a xenofóbia.

„Vyzývame všetkých demokratických politikov a političky, aby odsúdili tento útok a homofóbiu. Najmä, aby s tým niečo robili,“ dodal Weisenbacher.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál