Na hlavný obsah

F1: Verstappen vyhral v Japonsku a predčasne obhájil titul majstra sveta

Leclerc dostal penalizáciu.

Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Japonska.
Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Japonska. Foto: TASR/AP

Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Japonska, osemnástom podujatí seriálu F1. Ako druhý prišiel do cieľa Monačan Charles Leclerc na Ferrari, no ten dostal za manéver v záverečnom kole penalizáciu a v konečnom poradí pretekov ho predbehol Verstappenov tímový kolega Mexičan Sergio Pérez.

Preteky významne poznačil dážď, pre ktorý jazdci neabsolvovali predpísaný počet kôl. Napokon sa však udelil plný počet bodov a Verstappen dosiahol aj vďaka Leclercovej penalizácii už na nedostihnuteľný náskok na čele celkového poradia a obhájil tak titul majstra sveta.

Jazdci napokon odjazdili 28 kôl z plánovaných 53. Pre Verstappena to bolo už 11. víťazstvo v sezóne a 32. v kariére. V doterajšom priebehu sezóny nazbieral 366 bodov a pred druhým Pérezom, ktorý o bod preskočil Leclerca, má 113 bodový náskok. Do konca sezóny je v hre už len 112 bodov.

Podľa pravidiel FIA, ktoré platia od sezóny 2021, sa už neudeľujú čiastočné body, pokiaľ sa v pretekoch môže pokračovať. Tie body sa udeľujú iba ak sú preteky prerušené a zároveň nie je možnosť pokračovať, pričom sa dovtedy odjazdilo menej než 75 % predpísanej vzdialenosti.

Do konca sezóny 2022 ostávajú ešte štyri podujatia. Nasledujúce preteky sú na programe v nedeľu 23. októbra v USA. Sezóna vyvrcholí 20. novembra v Abú Zabí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport