Na hlavný obsah

Herečka Anna Javorková oslavuje 70 rokov

Vo filmoch začínala po boku Dočolomanského či Vášáryovej.

Herečka Anna Javorková oslavuje 70 rokov
Herečka Anna Javorková. Foto: TASR

Anna Javorková sa narodila 8. októbra 1952 v Hubovej pri Ružomberku. Už počas svojich štúdií na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave začala účinkovať v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Vtedy hrala v inscenáciách svojho pedagóga, píše Československá filmová databáza.

Ako 22-ročná sa stala členkou Činohry SND. Javorkovú často obsadzovali do náročných divadelných úloh, avšak stvárnila aj nespočetne veľa televíznych a filmových postáv.

Na divadelných doskách SND sa prvýkrát predstavila v roku 1970 v inscenácii Viťúzi v role Margitky. V divadle pôsobila počas štúdia na VŠMU naďalej ako hosťujúca herečka, píše SND. V roku 1974 sa stala členkou súboru činohry. O rok neskôr skončila štúdium na VŠMU.

Medzi jej prvé filmové roly patrí napríklad komédia Škriatok (1974), v ktorej sa predstavila po boku mien ako Emília Vášáryová, Michal Dočolomanský či Juraj Slezáček.

Azda najznámejšími Javorkovej filmami sú Na skle maľované (1980) a Tisícročná včela (1983). Herečka sa predstavila aj v seriálovej tvorbe. Ako väzenkyňa sa predstavila v seriáli Odsúdené (2009), Dr. Ludsky (2011) alebo úspešnom seriály RTVS Tajné životy (2017). Do dnešného dňa hrala vo viac ako 50 filmoch či televíznych snímkach.

Divadlu zostala verná

Javorková okrem SND hosťovala vo viacerých slovenských profesionálnych divadlách. Napriek úspechu na plátnach kín a na televíznych obrazovkách pôsobila okrem iného aj v Divadle Jána Palárika (DJP) v Trnave, v divadle Malá scéna STU či v Štátnom divadle v Košiciach.

Herečkino umenie jej kolega Mikuláš Huba prirovnal k švédskej hereckej dive Grete Garbo. V roku 2010 túto legendárnu herečku aj sama stvárnila na doskách trnavského DJP v predstavení Tajomstvo Grety Garbo od významného chorvátskeho dramatika Mira Gavrana.

„S ponukou prišiel režisér Ján Zeman a som mu za túto príležitosť vďačná. Dej sa odohráva v čase, keď je táto starnúca a depresiami trpiaca hviezda, ktorá už štrnásť rokov nestála pred kamerou, donútená rekapitulovať svoj život,“ priblížila postavu Javorková v jednom z publikovaných rozhovorov.

Herečka je nositeľkou Ceny Janka Borodáča, Ceny Andreja Bagara, Ceny Literárneho fondu a FČSF Ústí nad Labem. V roku 2013 získala cenu za najlepší ženský herecký výkon v divadelnej sezóne za postavu Klytaiméstry v inscenácii Aischylovej hry Oresteia. Patrí jej tiež ocenenie Identifikačný kód Slovenska.

Annu Javorkovú môžu diváci vidieť na divadelných doskách dodnes. Venuje sa tiež budúcim hercom, na bratislavskom Cirkevnom konzervatóriu vyučuje javiskovú reč a umelecký prednes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko