Na hlavný obsah

Hodnota gastrolístkov sa opäť zvýši

Ich minimálna hodnota sa má zvýšiť o 30 centov.

Hodnota gastrolístkov sa opäť zvýši
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minimálna hodnota gastrolístkov sa má zvýšiť zo súčasných 4,80 na 5,10 eura. Informuje o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v tlačovej správe. Zvýšením hodnoty stravného reagujú na na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.

S cieľom zmierniť dopady rastúcej inflácie rezort práce v utorok (4. 10.) zverejnením predbežnej informácie o návrhu opatrenia na zvýšenie súm stravného inicioval legislatívny proces. Termín pripomienkovania predbežnej informácie určili do 12. októbra.

V auguste 2022 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike hodnotu 105,0. Predstavuje to oproti základni zvýšenie o 5,0 percentuálneho bodu V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného podľa zákona o cestovných náhradách sa splnila podmienka na ich zvýšenie. 

Minimálna hodnota stravovacej poukážky zodpovedá podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura.

Stravné na pracovné cesty sa naposledy upravovalo opatrením o sumách stravného s účinnosťou od 1. septembra. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika