Na hlavný obsah

ISW: Čiastočná mobilizácia mala zatiaľ väčší vplyv v Rusku ako na Ukrajine

Ukrajinská protiofenzíva prebieha rýchlejšie, ako môže mať mobilizácia účinok.

ISW: Čiastočná mobilizácia mala zatiaľ väčší vplyv v Rusku ako na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čiastočná mobilizácia, ktorú pred dvoma týždňami v Rusku vyhlásil prezident Vladimir Putin, má zatiaľ väčší vplyv vo vnútri Ruska ako na bojisku na Ukrajine.

Uvádzajú to analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o vývoji konfliktu na Ukrajine.

Zdroje ISW na Ukrajine majú pravdu v tom, že čiastočná mobilizácia nepredstavuje z krátkodobého hľadiska hrozbu pre Ukrajinu. Ukrajinská protiofenzíva totiž prebieha rýchlejšie, ako môže mať mobilizácia účinok.

Ukrajinské sily dosiahli v utorok (4. 10.) významné úspechy v Chersonskej oblasti a pokračovali v postupe v Charkovskej a Luhanskej oblasti.

Podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov sa osvedčilo odrezanie ruských jednotiek od ich základní. Stratia tak možnosť doplniť muníciu, obranné prostriedky, ale aj vojenské jednotky na frontových pozíciách.

Mobilizáciou v Rusku sa zaoberá aj vyhlásenie ukrajinského generálneho štábu. Tvrdí, že Moskva má problémy so zásobovaním.

„Z výcvikového strediska Molkino v (ruskom) Krasnodarskom kraji bol zmobilizovaný personál poslaný späť do Primorska-Achtarska z dôvodu nemožnosti ubytovať, ošatiť a zabezpečiť stravu pre túto kategóriu vojakov,“ uvádza ukrajinské vojenské velenie.

Rusko sa tiež snaží kompenzovať ľudské straty povolávaním miestnych obyvateľov z okupovaných ukrajinských území, uviedlo.

Kontroverzia okolo zle vykonanej ruskej mobilizácie spolu s vnímanými ruskými neúspechmi v Charkovskej oblasti a v okolí strategického mesta Lyman zintenzívnili boj medzi proputinovskými ruskými nacionalistickými frakciami, uvádza ISW. Informácie, ktoré sa potom dostávajú k Putinovým skalným voličom, sú rozporuplné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet