Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti už päťdesiat obcí

Uviedol to ukrajinský námestník ministra vnútra Jevhen Jenin.

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti už päťdesiat obcí
Námestie nezávislosti v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol v utorok (4. 10.) v televízii námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Ukrajinské jednotky teraz vedú súbežne dve ofenzívy, na juhu a na východe krajiny.

„Pokiaľ ide o Chersonskú oblasť, tak tam v súčasnosti oslobodili viac ako 50 okupovaných obcí,“ povedal Jenin podľa agentúry Interfax-ukrajina. Kriminalisti a vyšetrovatelia v nich zatiaľ podľa námestníka zdokumentovali 105 vojnových zločinov a táto práca pokračuje.

Ukrajinská 35. brigáda námornej pechoty oslobodila od ruských vojakov dedinu Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na video námorných pešiakov vztyčujúcich v obci ukrajinskú vlajku. Video zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Nad dedinou Davydiv Brid v Chersonskej oblasti znovu veje ukrajinská vlajka. Ukrajinská námorná pechota presvedčivo postupuje k Čiernemu moru,“ uviedlo ministerstvo.

Obec leží asi 75 kilometrov severovýchodne od oblastného centra Chersonu, ktoré bolo prvým väčším ukrajinským mestom dobytým na začiatku ruskej invázie. Obec je od Kyjeva vzdialená asi 380 kilometrov.

Ukrajinci zaznamenali výrazný postup

Ukrajinské vedenie predtým potvrdilo oslobodenie obcí Archangelske a Myroljubivka v Chersonskej oblasti, pripomenula agentúra Unian. Citovala hovorcu južného veliteľstva ukrajinských síl, že situácia na tomto úseku frontu „naberá na obrátkach“.

Ukrajinská armáda v posledných dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny, uviedol v utorok vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ukrajinské sily prelomili ruskú obranu pri dedine Zolota Balka a postupujú pozdĺž priehradnej nádrže na Dnepre smerom na Beryslav a Novú Kachovku. Oslobodili najmenej niekoľko kilometrov široký pás územia až k dedine Havrylivka.

Ukrajinci si rovnako vylepšili postavenie na druhej strane chersonského frontu pri Davydive Bride. Podľa ruských zdrojov útoky na dedinu odrazili, uvádzal ISW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet