Na hlavný obsah

KĽDR: Odpaly rakiet boli cvičením pre jadrové operácie

Dohliadal na ne sám Kim Čong-un.

KĽDR: Odpaly rakiet boli cvičením pre jadrové operácie
Severokorejský líder Kim Čong-un (uprostred) počas vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Odpaly striel, ktoré Severná Kórea uskutočnila v posledných dvoch týždňoch, boli súčasťou cvičenia severokórejskej jednotky pre jadrové operácie. Na cvičenie na prelome septembra a októbra osobne dohliadal líder krajiny Kim Čong-un. Informovala o tom v pondelok (10. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské médiá.

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA uviedla, že KĽDR pri cvičení použila okrem iného balistické strely s maketami jadrových hlavíc.

Severokórejské cvičenie predstavuje reakciu na spoločné americko-juhokórejské vojenské manévre, ktoré ďalej zvyšujú napätie v regióne a predstavujú vojenskú hrozbu pre Severnú Kóreu, napísala KCNA.

Testy podľa agentúry simulovali útoky na armádne velenie, hlavné prístavy a letisko v Južnej Kórei.

„Jednotky Kórejskej ľudovej armády zodpovedné za použitie taktických jadrových zbraní organizovali od 25. septembra do 9. októbra vojenské cvičenie, aby otestovali a vyhodnotili jadrovú odstrašujúcu schopnosť krajiny,“ oznámila KCNA.

Balistická strela, ktorá pri teste 4. októbra preletela Japonsko, má vyslať silnejšie a jasnejšie varovanie nepriateľom krajiny, uviedla KCNA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet