Na hlavný obsah

KĽDR odpálila dve balistické rakety do mora, tvrdí juhokórejská armáda

Ide o šiesty test rakiet za menej ako dva týždne.

KĽDR odpálila dve balistické rakety do mora, tvrdí juhokórejská armáda
Na ilustračnej snímke ľudia v Soule sledujú v televízii odpálenie balistickej rakety zo strany KĽDR. Foto: SITA/AP

Severná Kórea vo štvrtok (6. 10.) odpálila dve balistické rakety do mora. Oznámila to juhokórejská armáda. Ide už o šiesty test balistických rakiet zo strany Pchjongjangu za menej ako dva týždne. Informovali o tom agentúry AP, AFP a Jonhap.

KĽDR odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu smerom k Východnému moru, známemu aj ako Japonské more, uviedla juhokórejská armáda.

V utorok (4. 10.) pritom testovala balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska. To aktivovalo systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch.

V súvislosti s týmto incidentom bude v New Yorku mimoriadne zasadať aj Bezpečnostná rada OSN.

Juhokórejská a americká armáda v stredu (5. 10.) v reakcii na utorňajší test severokórejskej balistickej rakety odpálili štyri taktické balistické strely typu ATACMS.

Severná Kórea uviedla, že štvrtkové odpálenia rakiet boli odpoveďou na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Pchjongjang zároveň obvinil Washington z eskalácie napätia na Kórejskom polostrove.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že odpálenia rakiet sú „spravodlivými protiopatreniami Kórejskej ľudovej armády proti spoločným cvičeniam Južnej Kórey a USA, ktoré eskalujú vojenské napätie na Kórejskom polostrove“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet