Na hlavný obsah

EK je otvorená diskusii o využití nevyčerpaných eurofondov

Slovensko si podľa eurokomisárky počína s naplnenosťou zásobníkov plynu veľmi dobre.

EK je otvorená diskusii o využití nevyčerpaných eurofondov
Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Foto: TASR

Podľa eurokomisárky pre energetiku Kadri Simsonovej je Európska komisia otvorená diskusii o využití nevyčerpaných eurofondov na zvládnutie dôsledkov energetickej krízy. Uviedla to po stretnutí s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.

Obaja sa zhodli, že treba nájsť spoločné celoeurópske riešenia, ktoré všetkým členským krajinám pomôžu vyriešiť energetickú krízu. Riešenia ako zabezpečiť trh a dostupnosť dodávky aj ceny plynu.

Európska komisia pripravuje nový index na oceňovanie skvapalneného plynu, ktorý sa do Európy vozí LNG tankermi, potvrdila eurokomisárka. Únia podľa nej bude hľadať aj spoločné riešenie na zníženie cien elektriny, ktorá sa vyrába z plynu.

Slovensko si podľa nej pri zvládaní energetickej krízy, najmä čo sa týka naplnenosti zásobníkov plynu, počína veľmi dobre. „Patrí k tým členským štátom EÚ, ktoré vedia čo sa stane, keď sa prerušia dodávky plynu,“ uviedla. Má na takmer 90 percent naplnenú kapacitu zásobníkov, no podľa jej slov, treba myslieť aj na diverzifikáciu zdrojov.

„V súčasnosti má Slovensko prepojenia so všetkými susednými krajinami a hľadá ďalšie alternatívy za rozumné ceny,“ dodala. Po štvrtkovom (6. 10.) stretnutí so šéfom rezortu hospodárstva cestuje do Alžírska a pripomenula tiež dobrú dlhodobú spoluprácu Únie s Azerbajdžanom či Nórskom.

Pripomenula však, že okrem spomínaných problémov krajiny EÚ nesmú zabúdať na dlhodobý cieľ, ktorým je ekologizácia energetiky. Členské štáty sa musia snažiť „byť menej závislé od fosílnych palív“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika