Na hlavný obsah

Nevyčerpané peniaze z eurofondov chce štát minúť na pomoc podnikateľom

Slovensko nedokázalo minúť niekoľko miliárd eur.

Nevyčerpané peniaze z eurofondov chce štát minúť na pomoc podnikateľom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nevyčerpané peniaze z eurofondov chce štát minúť na pomoc podnikateľom. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) verí, že Slovensku ich Európska únia umožní minúť v boji proti energetickej kríze. Zatiaľ však dostal len verejný prísľub.

O tom, či niekoľko miliárd eur využijeme na iné účely ešte musí rozhodnúť Európska rada aj parlament. Podľa opozície sú to len plané sľuby Igora Matoviča. Uveria tomu až keď to bude na papieri. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Achillovou pätou Slovenska je dlhodobo čerpanie eurofondov. Z programového obdobia 2014-2020 Slovensko nedokázalo minúť ešte niekoľko miliárd eur. Minister financií po nedávnom zasadnutí Ecofinu povedal, že by sme ich mohli využiť na opatrenia spojené s energetickou krízou.

Približne päť miliárd

„Viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis tento verejný prísľub dal. My s tým na 95 % môžeme počítať, že všetko bude v poriadku. Možno sa objavia nejaké nuansy alebo dodatočné podmienky,“ vyhlásil Matovič.

Štát by tak mohol presunúť približne päť miliárd eur. Šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman s nimi už má plány. „Zameriame sa na pomoc malým a stredným podnikom,“ uviedol.

Predseda finančného výboru Marián Viskupič z opozičnej SaS tvrdí, že presun financií žiadali už pred niekoľkými mesiacmi. Napriek tomu ide o dobrú správu. „Dáva to zmysel. Tomu čo sme nevedeli využiť dáme druhú šancu a môže to Slovensku pomôcť v boji s energetickou krízou,“ tvrdí.

Podľa šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica je ešte predčasné sa radovať. Sľuby Igora Matoviča neberie vážne. „Skutek-utek. V danom prípade platí – zahučala hora, porodila myš,“ povedal Fico.

Konečné slovo bude mať europarlament

Konečné slovo bude mať Európsky parlament. Ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) verí, že k rozhodnutiu príde čo najskôr. „Ak to má byť zmysluplné, pretože máme na to rok aj 4 mesiace, tak musí Európska komisia aj Európsky parlament konať veľmi rýchlo. My budeme pripravení,“ vyhlásila.

Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha predpokladá, že legislatívny proces by mal trvať niekoľko týždňov. Pripomína, že rovnakým spôsobom Slovensko získalo dodatočné financie aj počas pandémie.

„Celý kurzarbeit platili z európskych fondov a rôzne kompenzácie podnikateľom platili z európskych peňazí,“ hovorí.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) plánuje na budúci týždeň stretnutie so zástupcami jednotlivých rezortov, aby zistil koľko nevyčerpaných eurofondov vieme reálne využiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika