Na hlavný obsah

Kyjev vybavil prevoz pozostatkov 62 ukrajinských vojakov

Padli počas ostreľovania väznice v Olenivke.

Kyjev vybavil prevoz pozostatkov 62 ukrajinských vojakov
Zničená budova väznice v Olenivke. Foto: TASR/AP

Ukrajina v utorok (11. 10.) uviedla, že vyrokovala vrátenie pozostatkov desiatok ukrajinských vojakov z Ruska vrátane tých, ktorí podľa Kyjeva zahynuli počas ruského ostreľovania väznice v Olenivke. Informovala o tom agentúra AFP.

„Došlo k ďalšiemu presunu – 62 padlých hrdinov sa vrátilo domov. Vyjednávania boli ťažké, ale bolo možné vrátiť našich vojakov, najmä vojakov z Olenivky,“ uviedlo na sociálnych médiách ukrajinské ministerstvo zodpovedné pre separatistami obsadené územia.

Rusko a Ukrajina sa v júli navzájom obviňovali z bombardovania väznice pri Olenivke, v ktorej zadržiavali zajatých príslušníkov ukrajinskej armády v Moskvou ovládanej Olenivke, spresňuje AFP.

Obec Olenivka sa nachádza v okupovanej časti východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú Rusko medzičasom anektovalo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruské ostreľovanie väznice za „vojnový zločin“ a odmietol akúkoľvek zodpovednosť Ukrajiny za masaker pri Olenivke.

Pri útoku na väznicu pri Olenivke zahynulo približne 50 ukrajinských vojnových zajatcov a ďalších vyše 70 utrpelo zranenia.

Medzi tamojšími väzňami boli aj mnohí príslušníci ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, ktorí medzi poslednými bránili oceliarne Azovstaľ v Mariupole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet