Na hlavný obsah

Lulovi k volebnej výhre blahoželajú lídri z celého sveta

Medzi prvými mu zagratuloval Emmanuel Macron.

Lulovi k volebnej výhre blahoželajú lídri z celého sveta
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Prezidenti a premiéri z celého sveta blahoželajú brazílskemu ľavicovému exprezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva k víťazstvu v nedeľňajších (30. 10.) voľbách hlavy štátu najväčšej latinskoamerickej krajiny.

Medzi prvými mu popriali prezidenti Francúzska, USA, Ruska či Ukrajiny či predsedovia vlád Británie, Nemecka, Španielska, Kanady a Austrálie. Mnohí spomenuli, že sa tešia na spoluprácu s Lulovou vládou v ochrane životného prostredia.

Gratulácie zvolenému brazílskemu prezidentovi poslali tiež čínsky prezident Si Ťin-pching a česká hlava štátu Miloš Zeman. Z víťazstva sedemdesiatsedemročného Lulu sa už v nedeľu večer radovali milióny Brazílčanov v uliciach.

„Teším sa na spoluprácu v otázkach, ktoré sú dôležité pre Spojené kráľovstvo i Brazíliu. Od rastu svetovej ekonomiky po ochranu prírodných zdrojov planéty a podporu demokratických hodnôt,“ napísal na twitteri napríklad britský premiér Rishi Sunak

Aj nemecký kancelár Olaf Scholz vo svojej gratulácii napísal, že sa teší na „úzku spoluprácu naplnenú dôverou“, najmä v otázkach obchodu a ochrany klímy.

Medzi prvými gratuloval Lulovi už krátko po oznámení výsledkov francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa neho sa Lulovým víťazstvom „otvára nová kapitola v dejinách Brazílie“

Americký prezident Joe Biden uviedol, že nová hlava Brazílie zvíťazila v „slobodných, spravodlivých a dôveryhodných voľbách“. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na twitteri napísal, že Lulova výhra prinesie „humanizmus a rovnosť“

Pokrok a nádej

Podľa španielskeho socialistického premiéra Pedra Sáncheza výhra ľavicového kandidáta znamená „pokrok a nádej“. Lulovi k víťazstvu nad krajne pravicovým rivalom popriala aj nová talianska premiérka Giorgia Meloniová z postfašistickej strany Bratia Talianska.

Svoju gratuláciu Lulovi zaslal aj český prezident Miloš Zeman, ktorý nového brazílskeho prezidenta pozval na návštevu ČR. „Česká republika a Brazílska federatívna republika sa dlhodobo tešia vrelým a priateľským vzťahom,“ uviedol v pozdrave Zeman. Podľa neho by návšteva vyslala ďalší impulz v bilaterálnej rovine.

Rovnako ruský prezident Vladimir Putin v telegrame uviedol, že si chce s Lulou rozvíjať „konštruktívnu rusko-brazílsku spoluprácu vo všetkých oblastiach“. „Prijmite moju úprimnú gratuláciu. Výsledky volieb potvrdili vašu veľkú politickú autoritu,“ napísal Putin. S ním sa Bolsonaro stretol tento rok v polovici februára, teda len krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Za cestu do Moskvy vtedy kritizoval Bolsonara aj Washington. Lulovi v pondelok poprial aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý „dúfa v aktívnu spoluprácu so starým priateľom Ukrajiny“ a chce posilniť „strategické partnerstvo, aby bola zaručená demokracia, mier, bezpečnosť a prosperita Ukrajiny, Brazílie a celého sveta“.

Staronovému brazílskemu prezidentovi k víťazstvu gratulovali aj predstavitelia Európskej únie, v ktorej podľa webu Politico návrat Luly vyvoláva značné nádeje ohľadom zlepšenia ochrany amazonského pralesa.

Výhra Luly by mohla prispieť aj k vytvoreniu najväčšej zóny voľného obchodu na svete, a to realizáciou obchodnej dohody EÚ so skupinou Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj).

Tá bola uzavretá v roku 2019 po takmer 20 rokoch rokovaní, ale doteraz sa ju nepodarilo ratifikovať aj pre spory niektorých európskych vlád, okrem iného francúzskej, s Bolsonarovou vládou.

Blahoželanie Lulovi prišlo napríklad aj od Palestínskej autonómie, ktorá tiež dúfa v posilnenie vzťahov s brazílskou vládou. Tá doterajšia totiž bola naklonená izraelskej pravici.

Rozvoj strategických vzťahov

Aj Čína, ktorá je najväčším obchodným partnerom Brazílie, „úprimne zablahoželala“ Lulovi k víťazstvu. Jej prezident Si vyhlásil, že vzťahom s Brazíliou prisudzuje veľký význam a že chce s novým prezidentom pracovať na rozvoji vyššej úrovne strategických vzťahov.

Počas Bolsonarovho mandátu sa vzťahy s Pekingom zhoršovali, napísala agentúra Reuters. Čína je spolu s Brazíliou, Ruskom, Indiou a JAR členom hospodárskeho zoskupenia BRICS, ktoré vzniklo v roku 2009 (ešte bez JAR) za Lulovho druhého prezidentského mandátu.

Blahoželanie poslalo aj mnoho prezidentov z Latinskej Ameriky. „Čas nádeje, ktorá sa začína v pondelok po toľkých nespravodlivostiach, ktoré si zažil, ťa brazílsky ľud zvolil a demokracia oslavuje triumf,“ napísal na twitteri argentínsky ľavicový prezident Alberto Fernández s odvolaním sa na niekoľko korupčných káuz, pre ktoré strávil Lula rok a pol vo väzení a ktoré neskôr zrušil najvyšší súd.

Fernández neskôr oznámil, že sa so zvoleným prezidentom stretne v pondelok. Popri ľavicových a stredoľavicových prezidentoch Lulovi gratuloval aj konzervatívny prezident Uruguaja Luis Lacalle Pou.

Blahoželania dorazili aj z Afriky, okrem iného od prezidentov JAR, Kene, Guiney-Bissau, Zambie či Gabonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet