Na hlavný obsah

Miloš Vystrčil zostáva šéfom Senátu, porazil Janu Nagyovú z ANO

Podľa Fialu ide o osobnú prehru Babiša.

Miloš Vystrčil zostáva šéfom Senátu, porazil Janu Nagyovú z ANO
Na snímke šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Foto: Facebook/Miloš Vystrčil

Doterajší predseda hornej komory Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil (ODS) obhájil svoj senátorský mandát v Jihlave pred Janou Nagyovou (ANO). Po sčítaní viac než 95 percent hlasov zo všetkých volebných okrskov získal po druhom kole senátnych volieb 60,11 percenta hlasov. Informovali o tom Novinky.cz a Česká televízia.

Vystrčil svojim voličom poďakoval, že sa volebnou kampaňou nenechali zmiasť a uviedol, že si ich podporu mimoriadne váži.

Vládna koalícia Spolu presvedčivo porazila opozičné hnutie ANO v tohtoročných senátnych voľbách, z ktorých chcel český expremiér Andrej Babiš urobiť akési referendum o kabinete úradujúceho predsedu vlády ČR Petra Fialu. Vyplýva to z takmer konečných výsledkov po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov.

Nízka účasť

Druhé kolo senátnych volieb už tradične sprevádzala nízka účasť. Výnimkou bol len duel Vystrčila s Nagyovou v Jihlave, pripomínajú Novinky.cz.

Naygová (predtým Mayerová) je aktuálne obžalovaná spoločne s expremiérom a šéfom ANO Babišom pred pražským súdom v kauze Čapí hnízdo. Babiš sa počas volebnej kampane v jej prospech výrazne angažoval.

České médiá označili voľby za debakel hnutia ANO. Občianska demokratická strana (ODS) si v tohtoročných senátnych voľbách obhájila všetky štyri mandáty a podľa priebežných výsledkov má šancu získať ďalšie štyri kreslá.

Vo volebnom okruhu Brno-mesto 58 vyhral Jiří Dušek, v Prahe 11 Hana Kordová Marvanová, spresňuje server.

Osemdesiatjedenčlenný Senát sa obmeňuje každé dva roky z jednej tretiny, pripomína server iDnes.cz. Oficiálnu podobu získajú výsledky druhého kola volieb po pondelkovom prerokovaní Štátou volebnou komisiou ČR.

Vystrčilova výhra = osobná prehra Babiša?

Český premiér Petr Fiala (ODS) považuje výsledky druhého kola volieb do Senátu za úspech pre vládnu koalíciu Spolu.

Dodal, že si obzvlášť cení víťazstvo Miloša Vystrčila (ODS), ktorý v Jihlave obhajoval mandát proti Jane Nagyovej (ANO). Tú výrazne podporoval šéf hnutia ANO Babiš.

Spravodajský web Novinky.cz citoval Fialu, podľa ktorého je Vystrčilova výhra „osobnou prehrou Andreja Babiša“.

Podľa Fialu je tiež vysoko pravdepodobné, že Vystrčil bude aj naďalej zastávať funkciu predsedu Senátu.

Zástupcovia koalície Spolu súčasne uviedli, že v utorok 4. októbra oznámia svoj postoj k januárovej voľbe prezidenta ČR.

Zatiaľ totiž nie je jasné, či vládna koalícia postaví svojho kandidáta, dodali Novinky.cz.

Babiš to považuje za sklamanie

Samotný Babiš považuje výsledok hnutia ANO v druhom kole senátnych volieb za sklamanie: ANO totiž získalo len dva mandáty, pričom prvý už v prvom kole a ďalšieho zástupcu bude mať ANO spoločného s ČSSD.

Babiš vysvetlil, že výsledok senátnych volieb je pre ANO sklamaním „v tom, že našich sedem kandidátov prehralo tesne“.

Vystrčila (ODS), ktorý v Jihlave presvedčivo vyhral nad Janou Nagyovou (ANO), označil Babiš za „najhoršieho z kandidátov, ktorí sa do Senátu dostali“.

Babiš opäť zopakoval, že voľby v jihlavskom obvode ovplyvnil „ponovembrový kartel“ strán, ktoré sa spojili proti kandidátke ANO. Expremiér súčasne kritizoval spevákov, ktorí vo štvrtok na predvolebnom koncerte vyjadrili podporu Vystrčilovi.

Nagyová (predtým Mayerová) je aktuálne obžalovaná spoločne s expremiérom a šéfom ANO Babišom pred pražským súdom v kauze Čapí hnízdo. Babiš sa počas volebnej kampane v jej prospech výrazne angažoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet