Na hlavný obsah

V Prahe sa konala demonštrácia proti vláde, prišli desiatky tisíc ľudí

Protestovalo sa aj v iných českých mestách.

V Prahe sa konala demonštrácia proti vláde, prišli desiatky tisíc ľudí
Demonštranti protestujú proti vláde Petra Fialu na Václavskom námestí v Prahe. Foto: TASR/AP

V Prahe sa v stredu (28. 9.) konala druhá protivládna demonštrácia zoskupenia Česká republika na prvom mieste. Podľa polície prišli desaťtisíce účastníkov. Organizátori požadovali demisiu päťkoaličného kabinetu a zmenu politického smerovania krajiny.

Uviedli, že 10. októbra pôjdu za prezidentom Milošom Zemanom, aby ho požiadali o odvolanie vlády Petra Fialu a vypísanie predčasných volieb. Ďalší protest avizujú na 28. októbra na Václavskom námestí.

Podľa podpredsedu vlády a ministra vnútra Víta Rakušana je strach v neistých časoch pochopiteľný, odsúdil však klamstvá a požiadal ľudí, aby sa nenechali zneužiť manipulátormi ponúkajúcimi nereálne riešenia.

„Chceme zmeniť politické smerovanie našej krajiny o 180 stupňov. Túto zmenu chceme dosiahnuť nenásilnou cestou,“ uviedol organizátor Jiří Havel.

Podľa Ladislava Vrábela, druhého z organizátorov, by mala vláda podať demisiu, mali by sa vypísať nové voľby a správu krajiny by mali prevziať „pronárodní odborníci“.

Demonštranti protestujú proti vláde Petra Fialu na Václavskom námestí v Prahe.
Demonštranti protestujú proti vláde Petra Fialu na Václavskom námestí v Prahe.Foto: TASR/AP

Na podujatí, ktoré trvalo približne 3,5 hodiny, vystúpili dekan Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Prahe Miroslav Ševčík a bývalý šéf Agrárnej komory Zdeněk Jandejsek. Objavili sa tam aj poslanec SPD Jaroslav Foldyna, šéfka komunistov Kateřina Konečná a šéfka Trikolóry Zuzana Majerová.

Účastníci si so sebou priniesli štátne vlajky a transparenty proti vláde. V dave zaznievali heslá ako „Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem“ alebo „Zase ryjeme držkou v zemi“.

Na mieste protestu bol aj stánok, v ktorom komunisti zbierali podpisy na podporu svojho prezidentského kandidáta Josefa Skálu.

Čo protestujúci požadujú

Organizátori sami seba označujú za politicky neangažovaných občanov. Svoj protest nazvali „nenásilnou revolúciou“. Svoje požiadavky zverejnili už na predchádzajúcom podujatí začiatkom septembra.

Okrem iného požadujú uzavretie zmlúv o dodávke plynu priamo s Ruskom, vystúpenie z NATO, EÚ, OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), dobrovoľné očkovanie a „ukončenie plánovaného riedenia národa“ ukrajinskými utečencami.

Rečníci kritizovali prístup vlády k obmedzovaniu cien energií. Podľa rečníkov bude nedostatok plynu, čo sa prejaví v nedostatku potravín. Sťažovali sa aj na neslobodu, cenzúru a totalitu. Sami seba označili za disidentov.

Rečníci sa postavili proti vojne a dodávkam zbraní na Ukrajinu. „Ak sa nám ako národu podarí zmeniť politické smerovanie krajiny, nebudeme posielať žiadne zbrane,“ povedal Vrábel.

Organizátori avizovali, že pôjdu za prezidentom Zemanom. Požiadajú ho, aby odvolal vládu a vypísal predčasné voľby. Odvolávajú sa na ústavu a jej článok 62, podľa ktorého hlava štátu „vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády a prijíma ich demisiu, odvoláva vládu a prijíma jej demisiu“.

Organizátori tiež vyzvali poslancov, aby vystúpili zo svojich strán, ponechali si mandáty a pracovali ako nezávislí „priamo pre český národ“.

Policajný dohľad

Na podujatie dohliadala polícia. Podľa hovorcu Jána Daňka polícia riešila menší konflikt pri budove Národného múzea, kde sa zišla skupina ľudí s opačnými názormi.

„Museli tam prísť policajti zo špeciálnej poriadkovej jednotky, ale nemuseli nijako zasahovať, nikoho nezatýkali, neobmedzovali osobnú slobodu, ich prítomnosť stačila na upokojenie ľudí,“ povedal Daněk. Potvrdil, že na demonštrácii sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Podľa ČTK sa incident odohral aj v dave, kam prišiel mladý muž s transparentom „Rusofilcky do Ruska“. Muž stojaci vedľa neho ho napadol a ostatní sa pridali. Mladíka potom odviedla polícia. Organizátori označili protestujúceho za provokatéra. Celkovo počas demonštrácie štyrikrát vyzvali políciu, aby zasiahla proti provokatérom.

Protesty sa konali aj v iných mestách

Podľa odhadov polície a tajomníka mestskej časti Brno-stred Petra Štiku sa v stredu (28. 9.) popoludní na protivládnej demonštrácii na Zelnom trhu v Brne zišlo asi 1 500 ľudí. Účastníci sledovali dianie na Václavskom námestí v Prahe, kde sa konala hlavná časť podujatia, na veľkoplošnej obrazovke.

Protestné akcie sa dnes konali aj v ďalších českých mestách. V Plzni sa na centrálnom námestí Republiky podľa polície zišli stovky ľudí, v Liberci pred Domom kultúry asi 500 a v Olomouci v priestore pred krajským úradom neďaleko železničnej stanice asi 100 ľudí.

Podujatie v Brne bolo pokojné a polícia nemusela zasahovať. Účastníci podujatia mali so sebou vlajky Českej republiky a moravskú vlajku. Nechýbali ani transparenty proti vláde s heslami ako „Fialo, to stačí, jste váleční štváči,“ alebo „Co blázníte, vždyť jsou tady lidi“.

Demonštranti protestujú proti vláde Petra Fialu na Václavskom námestí v Prahe.
Demonštranti protestujú proti vláde Petra Fialu na Václavskom námestí v Prahe.Foto: TASR/AP

Protestujúci reagovali na udalosti a prejavy na Václavskom námestí prostredníctvom videoprenosu, pískali a skandovali „demise, demise“.

Prenos sledovali aj ľudia na centrálnom námestí republiky v Plzni, kde sa podľa odhadov polície zišli stovky ľudí, pričom organizátori odhadli účasť až na 2 000 ľudí.

Menšie protesty

Podobná demonštrácia sa konala aj v meste Nejdek v Karlovarskom kraji. „Zúčastnilo sa ho 40 až 50 ľudí, prichádzali a odchádzali priebežne a zatiaľ prebieha pokojne a bez konfliktov,“ povedal policajný hovorca Jakub Kopřiva.

Polícia odhaduje, že v Liberci sa popoludní pred Domom kultúry v Liberci zišlo približne 500 ľudí. Okrem sledovania vysielania z Prahy ľudia, väčšinou stredného a staršieho veku, podpisovali petíciu vyzývajúcu na odstúpenie vlády a na právo detí na vzdelanie bez obmedzení.

Približne 100 ľudí sa v stredu zišlo na demonštrácii aj v Olomouci. Niektorí ľudia prišli s českými, moravskými a slovenskými vlajkami. Rečníci hovorili o drahej energii, odmietali ďalšiu vojenskú pomoc Ruskom napadnutej Ukrajine a skandovali heslá požadujúce odstúpenie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet