Na hlavný obsah

Násilie v ekvádorskej väznici si vyžiadalo 15 mŕtvych

Ďalších vyše 20 väzňov je zranených.

Násilie v ekvádorskej väznici si vyžiadalo 15 mŕtvych
Ilustračná snímka väzenia. Foto: Unsplash

Násilnosti medzi ozbrojenými gangmi v ekvádorskej väznici Latacunga si vyžiadali 15 mŕtvych a ďalších vyše 20 zranených väzňov. Podľa agentúry AFP to uviedla ekvádorská väzenská správa. Od februára 2021 prišlo pri bitkách v ekvádorských väzniciach o život viac ako 400 väzňov.

Správa väznice uviedla, že bezpečnostné sily pokračujú v „operáciách na opätovné získanie kontroly“ nad väznicou, ktorá sa nachádza na okraji mesta Latacunga, približne 80 kilometrov južne od metropoly Quito. V jednej z najväčších väzníc v tejto juhoamerickej krajine si odpykáva trest približne 4 300 väzňov.

Často preplnené ekvádorské väznice majú opakovaný problémy s násilím. V krajine so 17 miliónmi obyvateľov majú väznice kapacitu približne 30 000 väzňov. V súčasnosti sa v nich nachádza približne 35 000 väzňov, z ktorých mnohí sú členmi drogových gangov.

Nedostatočný počet strážcov sťažuje udržiavanie poriadku. Len v minulom roku podľa väzenskej služby zomrelo pri potýčkach 316 väzňov. V tomto roku ich bolo zatiaľ 90. Pri najhoršej väzenskej bitke v septembri minulého roka zomrelo 125 väzňov.

Ekvádor, ktorý hraničí s Kolumbiou a Peru, najväčšími svetovými producentmi kokaínu, slúži ako prekladisko zásielok drog smerujúcich najmä do Spojených štátov a Európy.

V minulom roku pripadlo na 100 000 obyvateľov 14 vrážd ročne. To je takmer dvojnásobok oproti roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet