Na hlavný obsah

Navýšenie rozpočtu má v parlamente problémy. Nebol uznášaniaschopný

Poslanci budú o štátnom rozpočte rokovať v utorok.

Navýšenie rozpočtu má v parlamente problémy. Nebol uznášaniaschopný
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Opozícia blokuje schválenie úpravy štátneho rozpočtu. Národná rada nebola pri hlasovaní v prvom čítaní uznášaniaschopná ani po niekoľkých pokusoch. Poslanci SaS opakujú, že návrh je diletantský, a treba ho prerobiť. Koalícia im odkazuje, že takto bránia pomoci ľuďom.

Z nadpríjmov v štátnej kase chce vláda použiť 1,5 miliardy eur na pomoc ľuďom s vysokou infláciou, 200 miliónov by malo ísť dôchodcom a štát by mal peniaze vyplatiť budúci mesiac. Opozícia doteraz nevedela, čo sa stane so zvyšnými 1,3 miliardami.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) predstavil plán vládneho kabinetu. „Deväťsto miliónov do rezortu hospodárstva na projekty štátnej pomoci pre malé, stredné a veľké fabriky. Dvesto miliónov do všeobecnej pokladničnej správy,“ priblížil.

Opozícia namieta, že zatiaľ ide len o sľuby a to, akým spôsobom vláda nakoniec peniaze rozdelí, v návrhu nedefinovali.

„Tieto rozpisy boli veľmi všeobecné. My Igorovi Matovičovi (OĽANO) a celej vláde nebudeme podpisovať nejaký bianko šek na nejaké ďalšie atómové bomby, o ktorých dopredu nič nevieme,“ povedal nezaradený poslanec Hlasu-SD Erik Tomáš.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Opozícia kritizuje vládny návrh rozpočtu

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga tvrdí, že opozícia nechce hlasovať za pomoc ľuďom. Aj podmienkou SaS bolo, aby vo vládnom návrhu presne vypočítali, ako sa peniaze minú. Pozmeňujúci návrh liberálov sa do prvého čítania nedostal.

„Tak sa robia „pozmeňováky“, že prejdú do druhého čítania. Ich podmienka bola naplnená. Nerozumiem tomu, lebo neubližujú nám, ale ubližujú ľuďom, ktorí potom nemôžu dostať pomoc,“ povedal Šeliga.

Predseda SaS Richard Sulík reaguje, že požiadavka opozície znela jasne. Vláda mala do parlamentu priniesť návrh, v ktorom mali mať ich pripomienky už zapracované.

„Vláda toto ignorovala. Nech si svoj návrh zoberú, nech ho dopracujú a nech je tam napísané to, čo tam napísané má byť, aby sme sa k tomu vedeli rozumne vyjadriť. Potom bude tento parlament fungovať,“ poznamenal exminister hospodárstva.

SaS by mala prestať blokovať parlament, tvrdí Šipoš

SaS by mala zísť z kratšej cesty a prestať blokovať národnú radu spolu s „mafiou a extrémistami.“ Vyzval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Mrzí nás, že SaS je schopná si niekoľko dní v parlamente vybavovať osobné účty, na druhej strane odmieta spolupracovať na dôležitých zákonoch. Ak sa chce SaS mstiť hnutiu OĽANO a vláde Eduarda Hegera (OĽANO), v skutočnosti len ubližuje ľuďom, podotkol.

Predpokladá, že v pondelok (10. 10.) budú na koaličnej rade s partnermi hovoriť o ďalších krokoch pri novele štátneho rozpočtu. Odmieta, že by schválením návrhu dávali bianko šek ministrovi financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika