Na hlavný obsah

Nehoda na Zochovej rozprúdila debatu o trestoch za šoférovanie pod vplyvom alkoholu

Politici ich chcú sprísniť.

Nehoda na Zochovej rozprúdila debatu o trestoch za šoférovanie pod vplyvom alkoholu
Nehoda v centre Bratislavy rozprúdila diskusie aj medzi politikmi. Chcú sprísniť nielen kontroly, ale aj tresty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Foto: RTVS

Nehoda v centre Bratislavy rozprúdila diskusie aj medzi politikmi. Chcú sprísniť nielen kontroly, ale aj tresty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. S návrhmi majú prísť ministri spravodlivosti a vnútra na ďalšiu schôdzu Národnej rady SR.

Na Slovensku za rok policajti riešia priemerne 4 000 dopravných nehôd, v ktorých zohrával úlohu alkohol. Premiér Eduard Heger (OĽANO) hovorí, že diskusia o sprísnení trestov za takéto činy sa začala už na koaličnej rade.

,,Jedna je legislatíva, ak tam vidíme priestor na to, aby sme ju sprísnili a vidíme, že to prinesie želaný výsledok, tak to určite urobme,“ vyhlásil.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Netreba to šiť s horúcou ihlou. Našťastie sa nám podarilo dohodnúť, že do ďalšej schôdze NR SR pripraví ministerstvo vnútra a ministerstvo spravodlivosti tri návrhy a my sa na koaličnej rade rozhodneme, ktorý si osvojíme,“ priblížil Boris Kollár (Sme rodina).

Keď opitému vodičovi v súčasnosti namerajú do jedného promile alkoholu v krvi, podľa zákona ide o priestupok. V takom prípade mu policajti môžu zadržať vodičský preukaz na 2 roky.

Nad 1 promile je to už trestný čin, o ktorom rozhoduje sudca. Sprísnenie trestov požaduje aj policajný prezident Štefan Hamran. ,,Vyzerá to tak, že niektoré indivíduá sú jednoducho nepoučiteľné“.

Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej by ľudí od šoférovania pod vplyvom alkoholu mohlo odradiť aj zverejňovanie konkrétnych trestov za takúto jazdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko