Na hlavný obsah

Hamran: Vodič zodpovedný za nehodu v Bratislave mal v krvi 1,6 promile alkoholu

Medzi obeťami boli aj študenti.

Hamran: Vodič zodpovedný za nehodu v Bratislave mal v krvi 1,6 promile alkoholu
Zábery z miesta nehody na Zochovej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran informoval, že vodič, ktorý spôsobil tragickú nehodu na zastávke mestskej hromadnej dopravy, mal v krvi 1,69 promile alkoholu. Polícia na facebooku informovala, že osobné vozidlo viedol 60-ročný vodič.

Podľa Hamrana sa vodič po nehode správal agresívne. „Je zarážajúce, že vodič je schopný sa dopustiť niečoho takéhoto a potom ešte agresívne vystupuje smerom k policajtom alebo k zdravotníckemu personálu,“ uviedol.

Vodič podľa neho išiel výrazne rýchlejšie, ako je povolená rýchlosť a stratil kontrolu nad autom. “Podľa toho, čo som videl, tam nie sú evidentné brzdné stopy,” povedal.

Fotogaléria z miesta nehody:

Na zastávke Zochova sa podľa Hamrana pravidelne meria rýchlosť a kontroluje alkohol. „Napriek tomu sa na takomto úseku stala takáto dopravná nehoda s takýmto koncom,“ dodal.

Vyššie tresty za alkohol za volantom

V čase nehody sa vo vozidle nachádzal aj 36-ročný spolujazdec, u ktorého namerali jedno promile. Po nehode ho policajti zadržali, ale v pondelok ráno ho pustili. Vodiča však budú trestne stíhať.

Hamran bližšie neuviedol, aký trest mu bude hroziť, no bude to „vysoký trest“. „Parciálna časť spoločnosti je nepoučiteľná,“ skonštatoval s tým, že polícia bude presadzovať vyššie tresty za alkohol za volantom.

Za vyššie tresty je aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom,“ uviedol vo facebookovom statuse. Vyjadril tiež presvedčenie, že „opitý vodič nevyviazne len s podmienkou“.

Za zavedenie prísnejších trestov za šoférovanie pod vplyvom alkoholu je aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). Na pondelkovej koaličnej rade chce navrhnúť „zavedenie nemilosrdného trestu“. Matovič navrhuje prepadnutie automobilu, v ktorom polícia pristihne vodiča s jeden a viac promile, v prospech štátu.

Takto zadržané autá pôjdu podľa Matoviča následne „do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných“. Návrh konzultoval s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO). Ten na svojom facebooku „apeloval na verejnosť, aby ľudia nešoférovali pod vplyvom alkoholu“.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora generálnej prokuratúry. Informoval, že „orgány generálnej prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie, ktorá povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka“.

Medzi obeťami boli traja študenti

Pri nehode zomreli štyria ľudia, ďalších šesť bolo zranených. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Evy Kliskej „dvaja pacienti bojujú o život“ a sú „v kritickom stave a umelom spánku“. Ďalší dvaja pacienti sú podľa hovorkyne stredne ťažko zranení. Dvoch, ktorí mali ľahšie poranenia, po ošetrení prepustili do domácej liečby.

Minister vnútra potvrdil, že medzi obeťami boli aj študenti. „Bohužiaľ, niektorí dnes prvý deň mali nastúpiť na vysokú školu,“ dodal. Ide o študentku a študenta Univerzity Komenského v Bratislave. Univerzita o tom informovala na sociálnej sieti.

„Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity,“ uviedla univerzita na svojom facebookovom profile, kde zmenila titulnú fotku na čiernu.

Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity. Informáciu potvrdili z univerzity.

„Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde,“ povedal rektor Oliver Moravčík. Rodinám a blízkym spolu s vedením univerzity vyjadril úprimnú sústrasť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko