Na hlavný obsah

Nemocniciam hrozí pre výpovede lekárov kolaps

Lekári tvrdia, že výpovede podali aj preto, že im ide o stabilizáciu zdravotníctva.

Nemocniciam hrozí pre výpovede lekárov kolaps
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nemocniciam hrozí pre výpovede lekárov kolaps. Dohoda s ministerstvom zdravotníctva zatiaľ uzavretá nie je. Lekári veria, že sa to zmení. Tvrdia, že výpovede podali aj preto, že im ide o stabilizáciu zdravotníctva.

Zdeněk Opravil je lekár v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Po rokoch sa aj s manželkou vrátili z Čiech, kde roky študovali aj pracovali. Dnes ako odborár zbiera výpovede od kolegov. Je ich už viac ako sto.

„Financovanie slovenských nemocníc je nedostatočné. Nemocnice sa neustále cyklicky zadlžujú, je to začarovaný kruh,“ vyhlásil Opravil.

V Bojnickej nemocnici sa rozhodlo podať výpoveď 54 lekárov, teda tretina z celkového počtu. „Kritické je pre nás to, že skoro všetci lekári z oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) podali výpoveď. To znamená, že pokiaľ tieto výpovede nestiahnu, od prvého decembra budeme na 80 percent musieť nemocnicu zavrieť,“ priblížil Peter Glatz, riaditeľ, Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V Bojnickej nemocnici v pondelok (3. 10.) otvorili nový urgentný príjem. Otázne však je, či moderné vybavenie a špičkové prístroje bude mať kto obsluhovať.

„Uvidíme, čo čas prinesie a aká bude situácia. V tejto chvíli to nevie povedať asi nikto,“ hovorí Miloš Panovčík, primár urgentného príjmu v Bojniciach.

Lekári chcú výpoveďami upriamiť pozornosť na roky pretrvávajúci nedostatok personálu aj peňazí v zdravotníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny