Na hlavný obsah

Počet hromadných výpovedí lekárov narastá

Cez víkend sa pridali ďalší.

Počet hromadných výpovedí lekárov narastá
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

Počet hromadných výpovedí lekárov od piatku narastá. Cez víkend sa pridali ďalší. Minister zdravotníctva sa v pondelok (3. 10.) stretne s riaditeľmi nemocníc, aby zistil, ktoré oddelenia budú na tom najhoršie. Podľa opozície by však mal byť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský  (nom. OĽANO) niekde inde.

V piatok ráno ich bolo 2 050. Tých čo výpovede podali neskôr, odborári ešte nezrátali.

„Pripojili sa aj lekári, ktorých nezastupujeme, takže tých výpovedí bude viac a v pondelok by sa mali podávať ďalšie výpovede,“ uviedol Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Odísť chce odhadom štvrtina zo všetkých lekárov pracujúcich v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

„Keď tí lekári odídu, výsledkom bude smrť. Hovorím úplne vážne, ľudia tu budú musieť, bohužiaľ, zomierať,“ ozrejmil Richard Raši (nezaradený), poslanec NR SR a podpredseda strany Hlas-SD.

Minister Lengvarský po hromadných výpovediach informoval, že dal pokyn riaditeľom nemocníc, aby zmapovali, koľko lekárov a na ktorých oddeleniach budú chýbať.

„V pondelok o štvrtej mám stretnutie so všetkými riaditeľmi nemocníc a následne budeme situáciu riešiť,“ povedal Lengvarský.

„Na mieste ministra Lengvarského by som nevyšiel z ministerstva zdravotníctva kým by nevyšiel biely dym po rokovaní, ako je to pri voľbe pápeža. Teraz treba sedieť dennodenne,“ myslí si Visolajský.

Rokovania neplánuje s odborármi

Minister však s lekárskymi odborármi rokovania naplánované nemá.

„Musí robiť všetko čo sa dá, a verím že pán minister Lengvarský to aj spraví, lebo hovorím ešte raz, nemôžeme si dovoliť prísť ani o sestry ani o lekárov,“ uviedla Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Minister Lengvarský má našu plnú dôveru. S Visolajským dohodli to čo dohodli. Petrovi Visolajskému to nestačilo,“ uviedol György Gyimesi (OĽANO), poslanec NR SR.

Viacerí lekári, ktorí dali výpoveď, už dostali ponuky zo zahraničia. Chcú prioritne pracovať na Slovensku, no požadujú splnenie ôsmych požiadaviek, okrem vyšších platov aj napríklad reformu vzdelávania lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet