Na hlavný obsah

Nenávistné komentáre a správy na internete treba hlásiť polícii

Paragrafy platia aj na sociálnych sieťach.

Nenávistné komentáre a správy na internete treba hlásiť polícii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za tragédiou na Zámockej ulici v Bratislave bola nenávisť. Jej obeťami sa stali dvaja mladí ľudia, obaja príslušníci LGBT komunity. Keď sa jej členovia rozhodli čin verejne odsúdiť na sociálnej sieti, stali sa terčom nenávistných komentárov. Odborníci radia, že ich treba oznámiť polícii.

Jakub Petraník na sociálnej sieti vyjadril ľútosť nad tragédiou, pri ktorej prišli o život dvaja mladí muži. O niekoľko hodín neskôr dostal na facebooku súkromnú správu, ktorá ho znepokojila. „Že škoda, že som nebol tretí. Tak to už podľa mňa je za čiarou všetkého,“ citoval Petraník správu.

Spomína, že podobných správ dostal v minulosti už viac, a to najmä po tom, ako verejne priznal svoju sexuálnu orientáciu. Nikdy predtým to neriešil, až doteraz. Hovorí, že šírenie nenávisti treba zastaviť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Urobil som si printscreen a aktuálne riešim to, že ako najvhodnejšie to posunúť orgánom, ktoré zhodnotia, či je toto schvaľovanie trestného činu, alebo nie. Či to je v poriadku, alebo nie je. Lebo ja si myslím, že nie je,“ uvádza Petraník.

„Pokiaľ sa niekomu na sociálnej sieti odovzdá odkaz typu, že mal byť tretí mŕtvy, určite sa takéto konanie vyhodnotí ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. Pokiaľ by to adresoval väčšej skupine osôb, tak aj trestný čin vyhrážanie sa skupine osôb,“ vysvetľuje dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda.

Polícia pripomína, že paragrafy platia aj na sociálnych sieťach. Jakubov prípad už odovzdala vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry. Polícia prijíma oznámenia na čísle 158 alebo aj prostredníctvom sociálnych sietí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko