Na hlavný obsah

Tisíce ľudí si v Bratislave uctili obete streľby na Zámockej

Na podujatí vystúpila aj prezidentka.

Tisíce ľudí si v Bratislave uctili obete streľby na Zámockej
Pochod za obete útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: SITA

V Bratislave sa v piatok (14. 10.) konal ďalší pochod proti nenávisti k LGBT komunite. Účastníci si ním chceli uctiť pamiatku dvoch mladých zavraždených mužov, ktorí sa stali obeťami stredajšieho plánovaného útoku na Zámockej ulici.

Tisíce ľudí sa zišli pred barom Tepláreň, kde došlo k útoku, a pochodovali smerom k Námestiu SNP. S príhovorom na pódiu vystúpilo postupne niekoľko osobností politického, spoločenského i kultúrneho života vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa zúčastnil na pietnej spomienke pri bare, na námestí však nevystúpil.

Ako prvý vystúpil majiteľ Teplárne Roman Samotný. Hovoril o tom, že jediná vec, čím sa obete brutálneho činu previnili bolo, že sa narodili ako LGBT ľudia a že „sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí“.

„Kam sme sa to ako krajina dostali? Nenávisť je norma. Vulgárnosť je každodennou súčasťou našich slovníkov,“ povedal Samotný. Nevie, či bar Tepláreň ešte niekedy otvorí, no vyzval ľudí, aby proti nenávisti bojovali láskou.

„Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa nevedia na Slovensku cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako ľudia z komunity LGBT, sa stále cítite na Slovensku neprijatí. Patríte sem, ste pre našu spoločnosť hodnotní,“ povedala prezidentka.

Fotogaléria:

Pochod za obete útoku na Zámockej ulici v Bratislave.
Pochod za obete útoku na Zámockej ulici v Bratislave.Foto: SITA

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka chce, aby sa vraždou na budúci týždeň zaoberalo plénum europarlamentu. Slovenské úrady vyzval, aby zamedzili prejavom nenávisti k LGBT menšine.

Na podujatí vystúpili aj primátor Bratislavy Matúš Vallo či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Podľa odhadov sa akcie zúčastnilo okolo 15 000 ľudí. Pochody sa konali aj v Košiciach, Martine, Trenčíne, Martine a ďalších slovenských mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny