Na hlavný obsah

Niektoré mestá a kraje čaká zmena vedenia. Ako prebehne odovzdanie moci?

Na nových postoch začnú pracovať už v novembri.

Niektoré mestá a kraje čaká zmena vedenia. Ako prebehne odovzdanie moci?
Niektorým mestám a samosprávnym krajom sa po voľbách zmení vedenie. Súčasných starostov, primátorov a županov nahradia nové tváre. Foto: RTVS

Niektorým mestám a samosprávnym krajom sa po voľbách zmení vedenie. Súčasných starostov, primátorov a županov nahradia nové tváre. Na nových postoch začnú pracovať už v novembri.

Niektorí súčasní predstavitelia samospráv zostanú vo svojej funkcii už len mesiac. Okrem dokončenia rozbehnutých projektov ich čaká odovzdávanie funkcie.

,,Opätovne kandidujúcim starostom a starostkám, ktorí neuspeli, mandát okamžite nekončí. Musia určite pripraviť ustanovujúce rokovanie novozvoleného zastupiteľstva,“ vysvetľuje Matúš Sloboda, odborník na samosprávy z Ústavu verejnej politiky, FSEV UK.

Zvolať ho musia podľa zákona do 30 pracovných dní od konania volieb. ,,Poslanci dosť často už musia dopredu pracovať. Väčšinou je tam tých 30 dní práve na to, aby sa oni zoznámili so svojím novým postavením,“ hovorí politologička Mária Kočnerová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak súčasný starosta či primátor vo voľbách neuspel, napriek tomu musí zvolať zasadnutie nového zastupiteľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko