Na hlavný obsah

Niektoré oblasti Zeme sa stanú pre horúčavy neobývateľné

V budúcnosti môžu presiahnuť ľudské fyziologické hodnoty.

Niektoré oblasti Zeme sa stanú pre horúčavy neobývateľné
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlny horúčav sa v niektorých regiónoch na Zemi zintenzívnia natoľko, že sa tieto oblasti stanú neobývateľnými. V pondelok (10. 10.) na to upozornili Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Horúčavy v africkom regióne Sahel, v Africkom rohu a v južnej a juhovýchodnej Ázii „presiahnu ľudské fyziologické a spoločenské limity.“ Organizácie uviedli, že následkom horúčav majú byť „obrovské utrpenie a straty na životoch.“

Katastrofy zapríčinené horúčavami, ktoré sa tento rok vyskytli v Somálsku či Pakistane, naznačujú „budúcnosť so smrteľnejšími, častejšími a intenzívnejšími humanitárnymi stavmi núdze.“ Uvádzajú to OCHA a MVČK v spoločnej správe, ktorú vypracovali pre novembrovou klimatickou konferenciou COP27 v Egypte.

„Existujú hranice, po ktorých prekročení nemôžu ľudia vystavení extrémnemu teplu a vlhkosti prežiť,“ píšu v správe. Podľa výpočtov organizácií k tomu môže dôjsť v najbližších desaťročiach.

Otepľovanie zasiahne rozvojové krajiny

Kombinované riziko starnutia obyvateľstva, otepľovania planéty a urbanizácie spôsobí, že čoraz viac ľudí v rozvojových krajinách bude patriť k ohrozeným skupinám ľudskej populácie. Choroby a úmrtia pritom viac hrozia poľnohospodárskym pracovníkom, deťom, seniorom a tehotným ženám.

Organizácie navrhli niekoľko konkrétnych krokov na zvrátenie vĺn horúčav. Medzi päť krokov, OCHA a MVČK patrí aj poskytovanie včasných informácií obyvateľom a jednotlivým štátnym predstaviteľom. Za dôležité považujú aj nájdenie spôsobov na financovanie opatrení na miestnej úrovni či testovanie vhodnejších teplotných úkrytov či ochladzovacích centier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet