Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za chémiu si rozdelia traja laureáti

Ocenenie získali za revolučný spôsob spájania molekúl.

Nobelovu cenu za chémiu tento rok získali Američania Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a tiež Dán Morten Meldal za revolučný spôsob spájania molekúl. Oznámila to v stredu (5. 10.) Kráľovská švédska akadémia vied.

Švédska akadémia ocenila Bertozziovú, Sharplessa a Meldala za „vývoj klik chémie a bioortogonálnej chémie“. Ich poznatky by sa mali dať využiť napríklad pri vývoji nových liekov proti rakovine. O cenu sa trojica vedcov podelí rovným dielom.

Barry Sharpless okolo roku 2000 položil základy takzvanej „klik chémie“ (click chemistry), ktorá umožňuje rýchlo a spoľahlivo spájať molekulárne stavebné bloky, pričom k reakciám dochádza ľahko a nevznikajú nechcené vedľajšie produkty.

Krátko potom Meldal a Sharpless – nezávisle od seba – predstavili účinnú chemickú reakciu, ktorá je okrem iného použiteľná pri vývoji liekov, mapovaní DNA či výrobe materiálov vhodných na konkrétny účel, uviedla švédska akadémia vied.

Carolyn Bertozziová potom posunula „klik chémiu“ na novú úroveň. Na mapovanie glykánov – dôležitých, ale ťažko zachytiteľných biomolekúl na povrchu buniek – vyvinula reakcie, ktoré fungujú vo vnútri živých organizmov.

Tieto reakcie sa teraz využívajú celosvetovo na skúmanie buniek a monitorovanie biologických procesov. Využitím bioortogonálnych reakcií vedci zdokonalili zacielenie liekov proti rakovine, ktoré v súčasnosti prechádzajú klinickými testami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet