Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za fyziológiu získal expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo

Skúmal genóm vyhynutých hominidov.

Nobelovu cenu za fyziológiu získal expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo
Švédsky vedec Svante Pääbo. Foto: ČTK/DPA

Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za rok 2022 dostal švédsky expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo. Oznámil to v pondelok (3. 10.) švédsky Karolínsky inštitút. Ocenenie vedcovi patrí za objavy, ktoré sa týkajú genómov vyhynutých hominidov a evolúcie človeka, uviedol inštitút.

Vďaka svojmu priekopníckemu výskumu Pääbo dosiahol niečo zdanlivo nemožné – sekvenoval genóm neandertálca, vyhynutého príbuzného dnešného človeka. Urobil tiež senzačný objav dovtedy neznámeho hominida – denisovana.

Dôležité je, že Pääbo tiež zistil, že po migrácii z Afriky pred približne 70 000 rokmi došlo k prenosu génov z vyhynutých hominínov na Homo sapiens. Tento dávny tok génov smerom k dnešný ľuďom je relevantný z hľadiska fyziológie aj v súčasnosti. Napríklad ovplyvňuje to, ako imunitný systém človeka reaguje na infekcie.

„Odhalením genetických rozdielov, ktoré odlišujú všetkých žijúcich ľudí od vyhynutých hominidov, jeho objavy poskytujú základ pre skúmanie toho, čo nás robí jedinečnými ľuďmi,“ uviedol Nobelov výbor.

Dnes 67-ročný Pääbo si prevezme ocenenie od švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme 10. decembra, na výročie smrti Alfreda Nobela v roku 1896. Udelenie ceny sa spája s finančnou odmenou desať miliónov švédskych korún (zhruba 984 800 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet