Na hlavný obsah

OPEC znižuje ťažbu ropy, aby stabilizovala trh

Očakáva pokles o dva milióny barelov denne.

OPEC znižuje ťažbu ropy, aby stabilizovala trh
Ilustračná snímka ťažby ropy. Foto: unsplash.com

Ropa od stredy (5. 10.) na svetových trhoch zdražela o takmer dve percentá. K zvýšeniu cien došlo potom, keď Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko rozhodli o výraznom znížení ťažby.

Náladu na trhu ovplyvnilo aj vyjadrenie podpredsedu ruskej vlády Alexandra Novaka, že ak dôjde k zastropovaniu cien na ruskú ropu zo strany Európskej únie, Kremeľ môže dočasne obmedziť produkciu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juriková.

Od novembra plánuje OPEC a jej spojenci znížiť dodávky ropy o dva milióny barelov denne, aby zmiernili pokles cien suroviny, ktorý je podľa nich rýchlejší ako očakávali. Rozhodnutie o stlmení ťažby prichádza v napätom čase. Ropa sa síce obchoduje za výrazne nižšie ceny než v lete, ale stále drahšie než v minulosti.

Odborník na medzinárodné podnikanie Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy upozorňuje, že ide o nevídane rázny krok. Posledné mesiace OPEC volil skôr opatrnejšie znižovanie ťažby.

„Saudská Arábia a Ruská federácia chceli ukázať západným štátom, že sú samostatným hráčom aj za tú cenu, že svetové hospodárstvo bude možno oslabovať alebo sa dostane do recesie,“ myslí si Dudáš.

Vyhrážky Ruska

Generálny sekretár OPEC Haísám Ghais argumentuje, že producenti ropy neohrozujú energetické trhy, ale sa snažia dosiahnuť stabilitu trhu. Energetická bezpečnosť však má podľa neho istú cenu.

Analytik Radovan Potočár z energie-portal.sk konštatuje, že hoci v uplynulých mesiacoch krajiny OPEC-u zvýšili ťažbu ropy najmä v Líbyi a Perzskom zálive, od konca leta viaceré štáty produkovali menej ropy, než dohoda umožňuje. „To sa týkalo najmä Ruska, ktorého záujmom je tlačiť ceny ropy nahor,“ vysvetlil.

Podľa Potočára je teda stále otázne, k akému reálnemu poklesu ťažby dôjde. „Pokiaľ by sa do tohto čísla zahrnula aj nevyužívaná ťažba v minulých obdobiach, tak by sa vlastne len de facto sformalizovala situácia, ktorá tu už je,“ dodal.

Na očakávaný útlm ťažby v novembri už svetové trhy reagujú. Novak povedal, že ak dôjde k zavedeniu cenového stropu na ruskú ropu v rámci ďalších sankcií pre inváziu Ruska na Ukrajinu, Kremeľ nebude dodávať surovinu tým krajinám, ktoré sankcie podporia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika