Na hlavný obsah

Európska únia schválila nové sankcie proti Rusku

Ide o celkovo ôsmy sankčný balík.

Európska únia schválila nové sankcie proti Rusku
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) vo štvrtok (6. 10.) prijala novú sadu sankcií proti Rusku. Patrí medzi ne aj dohoda o zavedení cenového stropu na ropu prepravovanú z Ruska do tretích krajín po mori. Zoznam potrestaných činiteľov a subjektov sa rozšíril o 35 mien na celkových 1 351.

Celkovo ôsmy sankčný balík, na ktorom sa členské štáty vedené českým predsedníctvom zhodli krátko po nelegálnej anexii štyroch ukrajinských oblastí a vyhlásení mobilizácie prezidentom Vladimirom Putinom, rozširuje aj zákaz dovozu ruskej ocele, dreva či cigariet. 

Štáty EÚ sa zhodli, že sa európsky blok pripojí k zavedeniu cenového stropu na námorný vývoz ruskej ropy mimo únie, ktorý chystá skupina ekonomicky vyspelých krajín G7. Na základe tejto dohody nebudú môcť lode únie prevážať ropu alebo ropné produkty za cenu prekračujúcu stanovenú hranicu.

Firmy poskytujúce poistenie či ďalšie služby budú mať zákaz uzatvárať zmluvy s lodiarmi, ktorí toto obmedzenie porušia. Sankcie oficiálne vstúpia do platnosti po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet