Na hlavný obsah

OSN vyzýva na pomoc pre Haiti. Vyčíňajú tam zločinecké gangy a cholera

Krajinu sužuje aj výskyt cholery.

OSN vyzýva na pomoc pre Haiti. Vyčíňajú tam zločinecké gangy a cholera
Protivládne protesty na Haiti. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na rozmiestnenie medzinárodných ozbrojených síl na Haiti, ktoré čelí bezpečnostnej kríze pre aktivity zločineckých gangov. Tie od septembra blokujú hlavný ropný terminál v krajine, čím prehlbujú nedostatok pohonných látok.

„Generálny tajomník vyzýva členov medzinárodného spoločenstva, vrátane členov Bezpečnostnej rady, aby urýchlene zvážili žiadosť haitskej vlády o okamžité nasadenie špecializovaných medzinárodných ozbrojených síl na riešenie humanitárnej krízy,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Členovia gangov od septembra blokujú vjazd do terminálu Varreux v hlavnom meste Port-au-prince. To na Haiti ďalej prehĺbilo nedostatok palív, zvýšilo ceny na čiernom trhu a zhoršilo už beztak zlú sociálnu situáciu väčšiny haitského obyvateľstva.

Bezpečnostnú situáciu na ostrove komplikuje aj slabosť bezpečnostných zložiek. Polícia má iba 11 000 väčšinou zle vybavených príslušníkov. Po vlaňajšej vražde prezidenta Jovenela Moïsa je krajina aj v hlbokej politickej kríze. Zdravotnícke úrady po niekoľkých rokoch zaznamenali tiež nové úmrtia súvisiace s cholerou.

V liste predloženom Bezpečnostnej rade OSN Guterres kritizuje „zločinecké gangy, ktoré ovládli strategickú infraštruktúru“. Guterres zároveň uviedol, že ho „extrémne znepokojuje nový výskyt prípadov cholery na Haiti v súvislosti s dramatickým zhoršením bezpečnosti“.

Podľa listu by sa mali na Haiti vyslať jednotky rýchleho nasadenia z jedného alebo viacerých členských štátov OSN, ktoré by pomáhali haitskej polícii. Okrem ochrany infraštruktúry a služieb by jednotky mali zabezpečiť voľný pohyb vody, paliva, potravín a liekov z hlavných prístavov a letísk k občanom.

Do roku 2017 na Haiti pôsobili modré prilby OSN. Podobnú novú mierovú misiu však OSN vnímajú až ako poslednú možnosť, píše sa v liste, z ktorého cituje agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet