Na hlavný obsah

Parlament odmietol ďalší návrh na úpravu paragrafu 363

Neprešiel ani návrh zákona o životnom partnerstve.

Parlament odmietol ďalší návrh na úpravu paragrafu 363
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom (4. 10.) hlasovaní odmietli tri návrhy z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Valáška. V jednom z nich, v návrhu novely Trestného poriadku, chcel poslanec upraviť konanie podľa sporného paragrafu 363.

„Cieľom predkladaného návrhu je obmedziť pôsobnosť generálneho prokurátora, zmenšiť priestor na svojvoľné alebo nedôvodné intervencie generálneho prokurátora SR do vyšetrovania trestnej činnosti. Ale aj umožniť súdny prieskum jeho rozhodnutí vydaných na základe § 363 Trestného poriadku,“ uviedol Valášek.

Poslanci odmietli aj návrh zákona o životnom partnerstve, ktorý predpokladal právne uznanie zväzku tým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzatvoriť manželstvo.

Plénum neprijalo ani návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou. Návrh sa týka držiteľov špecifického živnostenského oprávnenia, na základe ktorého je oprávnený vyrábať výrobky z ropy a chemicky ropu spracovávať.

„Nákup ropy z Ruskej federácie prispieva k financovaniu vojnovej agresie a zločinov tejto krajiny na území Ukrajiny. Je preto neprijateľné, aby sa mimoriadny zisk z využitia takejto ropy kapitalizoval. Zatiaľ čo náklady spôsobené agresiou Ruskej federácie aj v podobe zvýšených cien energií a palív sa socializovali,“ odôvodnil Valášek svoj návrh na zavedenie dane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko