Na hlavný obsah

Ďalší zdravotníci sa k hromadným výpovediam lekárov zatiaľ nepridávajú

Túto možnosť však úplne nevylučujú.

Ďalší zdravotníci sa k hromadným výpovediam lekárov zatiaľ nepridávajú
Ilustračná snímka lekárov. Foto: Unsplash

K dvom tisíckam lekárov sa ďalší zdravotníci s hromadnými výpoveďami zatiaľ nepridávajú. Súhlasia však s požiadavkami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na zastabilizovanie systému zdravotníctva a zlepšenie podmienok. Upozorňujú však, že bez lekárov systém skolabuje, špecialisti sú v systéme nenahraditeľní.

Hromadný odchod pracovníkov z ďalších profesii sa nateraz nechystá. Zhodujú sa na tom predstavitelia viacerých zdravotníckych združení.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová upozornila, že zdravotné sestry sú dlhodobo nespokojné s podmienkami pre prácu. Preto nevylučuje, že sa niektoré k protestu lekárov pridajú.

„Ak k výpovediam naozaj výpovediam, bude to mať katastrofálny dôsledok pre všetkých. Pre zdravotníkov, ktorí pracujú v systéme, aj pre pacientov,“ dodala.

Sanitári, laboranti či technici, rovnako ako sestry, hromadný odchod zatiaľ nehlásia. Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay však hovorí, že stav sa v nasledujúcich dňoch a týždňoch môže zmeniť.

„Nemáme informácie o tom, že by sa členovia nášho odborového zväzu pripojili k aktivite LOZ,“ uviedol s tým, že sa to môže zmeniť.

Zdravotníctvu hrozí kolaps

Podobne sa vyjadruje aj prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov. Iveta Šluchová dodala, že na stole síce nie sú odchody, ale kolaps systému hrozí.

„Všetky povolania budú ohrozené, rovnako ako zdravie obyvateľstva,“ skonštatovala.

Nemocnice majú pripravené krízové plány. Ak sa vláda a lekári nedohodnú, zariadenia budú musieť pripraviť plán na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

Minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) si od riaditeľov vyžiadal informácie o presných počtoch a štruktúre zdravotníkov vo výpovednej lehote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál