Na hlavný obsah

Pred 375 rokmi zomrel vynálezca barometra Torricelli

Galileo ako prvý pochopil jeho technický talent.

Pred 375 rokmi zomrel vynálezca barometra Torricelli
Na snímke fyzik a matematik Evangelista Torricelli. Foto: Wikipedia

Od smrti talianskeho fyzika a matematika, vynálezcu barometra Evangelistu Torricelliho v utorok (25. 10.) uplynie 360 rokov.

Torricelli sa narodil 25. októbra 1608 v talianskom meste Faenza. Vyrastal bez otca, o jeho výchovu sa staral jeho strýko kamaldulský mních.

Mladý Torricelli od roku 1624 študoval na jezuitskej škole matematiku a filozofiu, od roku 1627 študoval fyziku v Ríme pod vedením benediktína Benedetta Castelliho, profesora matematiky na Collegio della Sapienza v Pise.

Obdivoval Galilea

Torricelli bol veľkým obdivovateľom a podporovateľom Galilea a Galileo zase ako prvý pochopil Torricelliho technický talent.

O práci Torricelliho v rokoch 1632 až 1641 sa veľa nevie. Galileo, práve vtedy v zajatí v Arcetri, na základe posúdenia Torricelliho prác o dráhe striel, ktoré mu poslal Castelli, okamžite pozval Torricelliho na návštevu, ktorá sa však uskutočnila až tri mesiace pred Galileiho smrťou.

Po Galileiho smrti 8. januára 1642 nastúpil Torricelli na jeho miesto ako profesor matematiky na univerzite v Pise. Tam vyriešil niekoľko dobových matematických problémov, ako napríklad objavenie cykloidnej plochy alebo ťažiska.

Na snímke fyzik a matematik Evangelista Torricelli.
Na snímke fyzik a matematik Evangelista Torricelli.Foto: Wikipedia-voľné dielo

Rovnako sa zaslúžil o stavbu viacerých teleskopov a jednoduchých mikroskopov. Viacero veľkých šošoviek, na ktorých je vyryté jeho meno, sa dodnes nachádza vo Florencii.

V roku 1643 uskutočnil Torricelli prvý pokus merania atmosférického tlaku pomocou hydrostatického tlaku ortuti. Do otvorenej širšej nádoby naplnenej ortuťou otvoreným koncom ponoril dlhšiu trubicu naplnenú ortuťou. Nad ortuťou v trubici sa vytvorilo vákuum.

Zistil, že hladina ortuti v trubici je nezávisle od sklonu trubice vyššia ako hladina ortuti v otvorenej širšej nádobe, čo vysvetlil skutočnosťou, že na hladinu nádoby pôsobí atmosférický tlak, ktorý je v rovnováhe s hydrostatickým tlakom ortuťového stĺpca v trubici.

Torricelli zomrel 25. októbra 1647 vo Florencii niekoľko dní po tom, čo sa nakazil brušným týfusom. Pochovali ho v Bazilike sv. Vavrinca. Na jeho počesť pomenovali jednotku tlaku Torr a aj Asteroid 7437 Torricelli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet