Na hlavný obsah

Prezidentka ratifikovala zmluvu o pridružení SR k Európskej vesmírnej agentúre

Slovenský vesmírny priemysel považuje za malý, ale sľubný.

Prezidentka ratifikovala zmluvu o pridružení SR k Európskej vesmírnej agentúre
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ratifikovala parlamentom schválenú zmluvu o pridružení Slovenskej republiky k Európskej vesmírnej agentúre (ESA). Informovala o tom v stredu (12. 10.) na sociálnej sieti facebook.

ESA je spolu so známou americkou NASA podľa prezidentky „veľkým hráčom“, kde sa budú môcť realizovať so svojimi projektmi a produktmi slovenskí výskumníci a podnikatelia.

Slovenský vesmírny priemysel považuje za malý, ale sľubný. „Už teraz sa v ňom ukazuje viacero konkurenciechopných startupov a firiem. Tie sa venujú vývoju komponentov družíc, navigácií a diaľkovému prieskumu zeme,“ uviedla Čaputová.

Vďaka zmluve o pridružení k ESA, ktorá združuje 22 štátov, medzi ktorými sú napríklad aj Rakúsko a Česká republika, bude Slovensko podľa nej taktiež v tomto prestížnom a pre slovenskú vedu a ekonomiku výhodnom klube.

„Možno sa pýtate, prečo krajina ako Slovensko potrebuje vesmír. Je to najmä preto, lebo je tam budúci potenciál, využívanie vesmíru sa demokratizuje a stáva sa dostupnejším aj menším štátom,“ vysvetlila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko