Na hlavný obsah

Priemyselnú produkciu v auguste ovplyvnili aj celozávodné dovolenky

Medziročne poklesla o dve percentá.

Priemyselnú produkciu v auguste ovplyvnili aj celozávodné dovolenky
Ilustračná snímka automobilového priemyslu. Foto: Unsplash

Priemyselná produkcia v auguste 2022 medziročne poklesla o 2 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Slovenský priemysel v auguste 2022 zostal pod úrovňou vlaňajška, ale pokles bol menší ako v predošlých dvoch mesiacoch. Rozhodujúca výroba áut bola vysoko v pluse, ale nestihla prepísať do pozitívnych čísiel vývoj celého odvetvia pre prudko padajúcu energetiku.

Graf najvýznamnejších vplyvov na priemyselnú produkciu v auguste 2022.
Graf najvýznamnejších vplyvov na priemyselnú produkciu v auguste 2022. Foto: Štatistický úrad SR

V podobnom duchu súperili aj výsledky ostatných odvetví. Aj druhý prázdninový mesiac bol ovplyvnený celozávodnými dovolenkami u veľkých producentov.

Pokles produkcie súvisiacej s energetikou

Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne o viac ako pätinu klesla produkcia súvisiaca s energetikou. Jednociferné poklesy evidovala aj výroba pre medzispotrebu a výroba predmetov dlhodobej spotreby.

Nad úrovňou augusta 2021 bola produkcia investičných prostriedkov o 13,2 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 5,7 %.

V súhrne za prvých osem mesiacov tohto roka priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,5 %. Celkovo z 15 sledovaných odvetví bola už väčšina, osem odvetví v mínuse a celková kumulatívna bilancia zostáva stále pod úrovňou minulého roka.

Najvýznamnejší vplyv na dynamiku vývoja mal pokles v dodávke elektriny, plynu, pary o 23,3 %, ako aj vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,1 %. A súčasne najvýznamnejší pozitívny vplyv mal rast produkcie vo výrobe elektrických zariadení o 8,9 %, ako aj v ostatnej výrobe a oprave strojov o 9,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko