Na hlavný obsah

Slovenský dovoz aj vývoz tovaru oproti minulému roku vzrástol

Rast ovplyvnil najmä import a export strojov a prepravných zariadení.

Slovenský dovoz aj vývoz tovaru oproti minulému roku vzrástol
Ilustračná snímka kamiónov na parkovisku. Foto: Unsplash

Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v auguste hodnotu 8,3 miliardy eur, pri medziročnom raste o 30,3 %. Vyplýva to z predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Rast vývozu pokračuje už jedenásty mesiac. V auguste bol druhý najvyšší za toto obdobie.

Nárast zaznamenal ŠÚ SR aj pri celkovom dovoze tovaru. Zvýšil sa približne rovnakým tempom, a to o 30,7 % na 8,4 miliardy eur. Medziročný nárast tak pokračuje plynule od februára minulého roka.

Graf medziročných zmien celkového dovozu a vývozu tovaru vyjadrených v percentách.
Graf medziročných zmien celkového dovozu a vývozu tovaru vyjadrených v percentách. Foto: Štatistický úrad SR

Vývoz ovplyvnila najmä vyššia hodnota vyvezených motorových vozidiel, elektrického prúdu a ropných výrobkov, vysvetlil ŠÚ SR. K zvýšeniu dovozu tovaru na Slovensko zas prispela najmä medziročne vyššia hodnota nakupovaných súčiastok do vozidiel, elektriny a zemného plynu.

Prepravné zariadenia aj minerálne palivá

Z desiatich tried v štruktúre vývozu vykázalo medziročný nárast deväť z nich. Najvýznamnejší vplyv na jeho rast mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu, a to stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 29,4 %.

K celkovému rastu hodnoty slovenského exportu prispel aj vyše dva a pol násobný nárast (o 163,9 %) v triede minerálne palivá, kam okrem iného patrí vývoz elektrického prúdu či výrobkov z ropy.

Rovnako ako pri exporte aj rast pri dovoze najvýznamnejšie ovplyvnil vyšší import strojov a prepravných zariadení, ktorých hodnota medziročne vzrástla o 29,9 %.

Vyššiu dynamiku celkového dovozu ovplyvnila aktuálne tretia objemovo najväčšia položka v dovoze – minerálne palivá. Aktuálna hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 89 %.

Slovensko vyváža najviac do štátov EÚ

Za prvých osem mesiacov tohto roka hodnota tovarov medziročne vzrástla pri vývoze o 16,7 % na 66,8 miliardy eur a pri dovoze o 24 % na 68,7 miliardy eur.

Vývoz do členských štátov Európskej únie v januári až auguste 2022 oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 18,9 %. Z celkového vývozu tvoril podiel 80,8 %.

Čo sa týka vývoz do nečlenských krajín EÚ v januári až auguste 2022 oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 8,3 % a z celkového vývozu tvoril podiel 19,2 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika