Na hlavný obsah

Primátorka Sliača má zistiť, čo zo zmluvy s USA pre mesto vyplýva

Výsledky predloží už novému zastupiteľstvu.

Primátorka Sliača má zistiť, čo zo zmluvy s USA pre mesto vyplýva
Na snímke volič vchádza do volebnej miestnosti v Sliači. Foto: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Sliači zobrali na vedomie výsledky sobotňajšieho (29.10.) referenda o americkej základni. Primátorka Ľubica Balgová bude teraz zisťovať, čo zo zmluvy SR s USA pre mesto vyplýva. Výsledky ale predloží už novému zastupiteľstvu.

Poslanci Sliača sa výsledkami referenda mali podľa zákona zaoberať do troch dní od jeho konania. Na mimoriadnom zastupiteľstve v pondelok (31. 10.) schválilo predložený návrh uznesenia šesť poslancov. Dvaja boli proti a jeden sa zdržal hlasovania.

V súlade so zákonom?

Podľa právnika mesta Branislava Petrocha sa referendum uskutočnilo v súlade so zákonom. Referendum so záväzným odporúčaním pre MsZ pritom znamená, že poslanci dali možnosť občanom rozhodnúť, aj keď sa ich v referende nezúčastní nadpolovičná väčšina.

Niektorí poslanci počas rozpravy uvádzali, že referendum s takouto otázkou nemalo ani byť, bolo zmätočné a preto budú proti schváleniu tohto bodu MsZ. „Keď sme prijímali všeobecne záväzné nariadenia k referendu, nepoznali sme otázku tohto referenda,“ uviedla poslankyňa Alexandra Butašová Bidloňová. Obsah a zmysel referendovej otázky vtedy nebrali vôbec do úvahy.

Primátorka ale skonštatovala, že referendum s takto položenou otázkou splnilo zo zákona všetky podmienky a mesto ho vyhlásiť muselo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny