Na hlavný obsah

Psychológa by mala mať každá škola, v praxi to tak nie je

Rodičia majú problém sa dostať k psychológovi aj mimo školy.

Psychológa by mala mať každá škola, v praxi to tak nie je
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školského psychológa by mala mať každá škola, no v praxi to tak nie je. Buď ho riaditelia nevedia zaplatiť, alebo nájsť. Detí, ktoré potrebujú podporu, však pribúda. Podľa ministra školstva Jána Horeckého treba mať na školách tím odborníkov.

Po pandémii, kedy boli deti odstrihnuté od bežného života, po tom, čo sledovali vojnu na Ukrajine, či po tragédiách, pri ktorých zomreli mladí ľudia, vyhľadávajú školáci pomoc častejšie.

Školský psychológ je často prvý, kto spozoruje u detí zmeny. Mal by byť preto v každej škole. No podľa niektorých prieskumov je na jednej zo štyroch. Väčšina pôsobí na základných školách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Som presvedčená, že je to nedostatkom školských psychológov, ktorí by chceli ísť do školstva. Do systému, ktorý nie je atraktívny,“ uviedla školská psychologička Lucia Košťálová z Asociácie školskej psychológie.

Horecký si uvedomuje potrebu posilniť psychologickú pomoc v školách. Urobiť to chce prostredníctvom tímu odborníkov. „V pláne obnovy máme financie pre ďalších 616 pedagogických asistentov, ktorí by boli zamestnancami zariadení centier podpory a prevencie,“ priblížil.

Rodičia majú problém dostať sa s dieťaťom k odborníkovi aj mimo školy. Kým dostanú termín u detského psychológa, trvá to mesiace. Mnohí nemajú ani zmluvy s poisťovňami, a tak jedno sedenie vyjde rodičov od 50 do 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko