Na hlavný obsah

Roskosmos chce zotrvať na Medzinárodnej vesmírnej stanici aj po roku 2024

Rusko malo stanicu opustiť pre vojnu na Ukrajine.

Roskosmos chce zotrvať na Medzinárodnej vesmírnej stanici aj po roku 2024
Ilustračná snímka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Foto: TASR/AP

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos rokuje s Moskvou o pokračovaní svojej účasti na prevádzke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) aj po roku 2024. Uviedol to v pondelok (3. 10.) šéf ruských vesmírnych programov pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov.

„Dúfame, že budúci rok dostaneme povolenie na pokračovanie,“ povedal Krikaľov.

Po zhoršení vzťahov medzi Ruskom a západnými krajinami, ku ktorému došlo v dôsledku vojny na Ukrajine, oznámil šéf Roskosmos Jurij Borisov, že Rusko „po roku 2024“ opustí ISS. Vybudovať si malo aj svoju vlastnú orbitálnu stanicu. Pre tento plán však neurčil presný dátum.

Krikaľov v pondelok priznal, že vybudovanie vlastnej vesmírnej stanice nebude také rýchle. Ako poznamenal, „budeme pokračovať v lietaní (na ISS), kým nebudeme mať nejakú novú infraštruktúru“.

Vyjadril sa tak na tlačovej konferencii amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) súvisiacej so stredajším (5. 10.) štartom rakety SpaceX. Tá na ISS vynesie jedného ruského kozmonauta a dvoch amerických a jedného japonského astronauta.

Krajiny podieľajúce sa na prevádzke ISS – Spojené štáty, Rusko, Európa, Kanada a Japonsko – sa zatiaľ zaviazali, že budú prevádzkovať orbitálnu stanicu do roku 2024. USA už však avizovali, že chcú na programe pracovať do roku 2030.

Vesmír je pritom jednou z mála oblastí spolupráce, ktorá sa zachovala medzi Ruskom a západnými krajinami po tom, čo jeho armáda vtrhla vo februári na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet