Na hlavný obsah

Slovenský pozemkový fond čelí ďalším podozrenia z korupcie

Ide o údajné tunelovanie rozpočtu.

Slovenský pozemkový fond čelí ďalším podozrenia z korupcie
Na snímke generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz. Foto: TASR

Slovenský pozemkový fond čelí ďalším podozrenia z korupcie. Tentokrát ide o údajné tunelovanie rozpočtu, ktoré sa má diať cez spriaznené osoby, vymyslené pracovné pozície, nezákonné platy či neadekvátne benefity. Tvrdia to odborári v otvorenom liste generálnemu riaditeľovi fondu Jánovi Maroszovi. Ten obvinenia odmieta.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Nové pracovné pozície, na ktoré údajne dosadzujú ľudí spriaznených s hnutím OĽANO, takzvané umiestnenky, či netransparentné finančné ohodnotenie takýchto zamestnancov. Aj na toto sa v otvorenom liste sťažujú odborári.

„Vznik takýchto rôznych doplnkových útvarov, pracovných miest a rôznych foriem vedúcich pozícií bol zo strany zástupcov zamestnancov opakovane pripomienkovaný a namietaný v niekoľkých etapách,“ nachádza sa v ňom.

Marosz obvinenia odmieta

Riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz obvinenia odmieta. Tvrdí, že na fonde vznikol nový odbor, ktorého hlavnou úlohou je boj s korupciou.

„Výsledky ukazujú, že vytvorenie Odboru na prevenciu a odhaľovanie korupcie bol krok správnym smerom. Verím, že odborová organizácia nechce brániť odhaľovaniu protispoločenskej činnosti a nastavovaniu jasných pravidiel. Budeme s ňou naďalej otvorene diskutovať. Sme pripravení zodpovedať im akékoľvek otázky,“ uviedol.

O situáciu na fonde sa však už začali zaujímať aj poslanci Národnej rady. Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč v stredu (5. 10.) zvolal zasadnutie výboru pre Pôdohospodárstvo a životné prostredie. Jeho členovia sa zhodli, že na fonde uskutočnia poslanecký prieskum, zaujímať sa budú o viaceré podozrenia.

„Jedno je zistenie, čo sa týka týchto dohôd, ktoré sú písané s množstvom ľudí po celom Slovensku, kde máme rôzne informácie, že tí ľudia reálne nič nevykonávajú. Druhá vec je ešte tá, že Rada slovenského pozemkového fondu presunula kompetencie na generálneho riaditeľa. V zásade teraz sám bude môcť napríklad vypovedať nájomné zmluvy,“ vysvetlil.

Krahuta obvinenia nechcel komentovať

Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta zo Sme rodina nechcel obvinenia komentovať, počkať si chce na výsledky prieskumu.

„Ťažko mi je takto definovať či sú, alebo nie sú opodstatnené. Informácie prichádzajú rôzne z vonkajšieho prostredia. Na to, aby sme sa mohli ozaj relevantne objektívne vyjadriť je nevyhnutné urobiť poslanecký prieskum,“ dodal.

Závery by sa mala verejnosť dozvedieť koncom tohto mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál