Na hlavný obsah

Slovenské priemyselné podniky znížia emisie a energetickú náročnosť

Európska komisia na to schválila viac ako miliardu eur.

Slovenské priemyselné podniky znížia emisie a energetickú náročnosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Menej emisií a znižovanie energetickej náročnosti. Slovenský priemysel sa dočkal pomoci. Brusel schválil viac ako miliardu eur na modernizáciu podnikov. Na peniaze budú mať nárok napríklad oceliarske alebo chemické závody.

V košických železiarňach stoja tri vysoké pece. Ročne vyprodukujú 4,5 milióna ton ocele a zároveň najviac skleníkových plynov spomedzi všetkých slovenských fabrík.

Podľa železiarní by dekarbonizácia znamenala pre závod podstatnú zmenu technologického cyklu tak, aby sa znížila energetické náročnosť podniku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Znižovať uhlíkovú stopu plánuje aj rafinéria Slovnaft. Medzi ich kľúčové projekty patrí elektrifikácia časti výrobných jednotiek v rafinérii, výroba zeleného vodíka pomocou inštalácie elektrolyzérov.

Projekty nebudú lacné. Výmena dvoch starých vysokých pecí za oblúkové elektrické v U. S. Steele by stála jeden a pol miliardy eur. Firma celú sumu z vlastného vrecka platiť odmieta, čaká na pomoc od štátu. Viac ako 350 miliónov dostanú priemyselné závody z plánu obnovy, 750 miliónov z modernizačného fondu.

Zastúpenie Európskej komisie (EK) vysvetľuje, že projekty, ktorým je pomoc určená, vyberú a základe otvoreného súťažného ponukového konania. Zoraďovať ich budú podľa dvoch kritérií, a to podľa najnižšej výšky požadovanej pomoci na tonu ušetrených emisií CO2 a podľa najvyššej miery príspevku k dosiahnutiu celkového cieľa zníženia emisií CO2 v rámci schém.

Firmy budú o peniaze bojovať v piatich súťažiach. Prvá by mala byť ešte tento rok, posledná v roku 2028. Vďaka miliardovej pomoci znížia závody produkciu emisií do roku 2030 o 12 %. Slovensko sa zaviazalo, že zníži produkciu skleníkových plynov o 55 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko