Na hlavný obsah

Spojené voľby priniesli aj rekordné množstvo neplatných lístkov

V krajských voľbách neplatil každý desiaty.

Spojené voľby priniesli aj rekordné množstvo neplatných lístkov
Na ilustračnej snímke volič pri hlasovaní. Foto: RTVS

Spojené voľby priniesli aj rekordné množstvo neplatných lístkov. V krajských voľbách napočítali asi 204 000 neplatných hlasov, neplatil každý desiaty. Okrsková komisia neskúma, kde volič urobil chybu.

„Je to takmer 11 percent. To znamená, že každý desiaty hlas, ktorý bol v krajských voľbách, bol neplatný. Veľmi podobné číslo je aj pri poslancoch. Je to viac ako dvesto percentný nárast oproti tomu, čo bývalo štandardom,“ uviedol Matúš Sloboda politológ z Univerzity Komenského v Bratislave.

Pre mnohých voličov boli spojené voľby náročné aj preto, že si volili nielen šéfov krajov, ale aj miest a obcí. V zastupiteľstvách krúžkovali odlišný počet poslancov. Vo volebných miestnostiach často vládol chaos.

„Volič, ktorý sa musel zaoberať minimálne štyrmi hlasovacími lístkami, v BA a KE šiestimi, mohol byť v určitom strese. Jednoducho sa to mohlo prejaviť aj v tom, že urobil chybu pri označovaní kandidátov,“ vysvetlil Ladislav Orosz, predseda štátnej komisie pre voľby.

Veľa neplatných lístkov neznamená, že voliči ich vyplnili zle. Komisia neskúma, kde volič robí chyby.

„Fenoménom u voličov je veľakrát taký protest, že odovzdajú prázdnu hlasovaciu obálku. Tým povedia, že volieb som sa zúčastnil, ale odovzdám prázdnu hlasovaciu obálku, pretože sa mi niekto z kandidátov nepáči. To znamená, že z tohto rozdielu nevieme zistiť, koľko a akých situácii nastalo,“ ozrejmila Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR.

Spojenie ďalších volieb

Vláda chce spojiť aj ďalšie voľby. Tentokrát by to malo byť druhé kolo prezidentských volieb s eurovoľbami. Chýb by mohlo byť už menej.

„Zistili sme že je to možné. Poučili sme sa z nich s tým, že treba prijať nejaké organizačné opatrenia,“ dodala Chmelová.

„Viem si to predstaviť, ale nemyslím si, že to bude šťastné. Tie kampane sa prelínajú. Ľudia v tom majú chaos,“ povedal Boris Kollár, predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko