Na hlavný obsah

Spojené voľby sa skončili bez väčších prekvapení

Vyššia však bola volebná účasť.

Spojené voľby sa skončili bez väčších prekvapení
Voľby v obci Trenčianske Stankovce. Foto: TASR

Väčšina starostov, primátorov aj županov ostane vo funkcii ďalšie štyri roky. Prvé spojené komunálne a samosprávne voľby veľa prekvapení nepriniesli.

Na poste predsedu samosprávneho kraja pokračujú šiesti doterajší župani. Nováčikmi sú Branislav Becík v Nitre a Ondrej Lunter v Banskej Bystrici. Volebná účasť v krajských voľbách bola necelých 44 percent. V porovnaní s predchádzajúcimi ide o výrazný nárast. Krajským voľbám tak v tomto smere spojenie s komunálnymi voľbami pomohlo.

Napriek tomu nie všetci, ktorí hlasovali za svojho starostu či primátora, si zároveň vybrali aj meno nového šéfa samosprávneho kraja. Účasť v komunálnych voľbách bola totiž o zhruba o dva a pol percenta vyššia.

Väčšina obyvateľov krajských miest potvrdila vo funkcii aj doterajších primátorov. Jedinou výnimkou je nový šéf prešovskej radnice František Oľha.

Spojené voľby ukázali, že súčasní parlamentní poslanci ako prípadní šéfovia samospráv nemajú u ľudí vysokú dôveru. Ani jeden z tých, ktorí kandidovali za šéfa VÚC, neuspel.

Dlhodobá kríza politických strán

Spojené komunálne a samosprávne voľby 2022 neboli referendom o vládnej koalícii, no naplnil sa predpoklad o vyššej účasti v prípade župných. Hodnotí predbežné výsledky volieb analytik agentúry Median Michal Mislovič.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Lukáš Füle.

„Napriek súčasnému negatívnemu vnímaniu vlády a vládnej koalície nedošlo k nejakým zásadným zmenám. To môže byť spôsobené viacerými faktormi, či už tým, že sú ľudia jednoducho spokojní, majú skúsenosť s tými politikmi a žijeme v krízovej dobe, takže sa dá do určitej miery predpokladať, že ľudia v náročných dobách nechceli robiť zásadné zmeny,“ konštatoval.

Odborník tiež poznamenal, že na Slovensku môžeme dlhodobo hovoriť o kríze politických strán. „To vyplýva najmä z toho, že na Slovensku je tradíciou, že nevolíme úplne politickú stranu, ale osobnosť,“ dodal Mislovič.

Kríza a nedôvera v politické strany sa podľa neho prejavuje aj v silnej preferencii tzv. nezávislých kandidátov, avšak upozorňuje aj na neschopnosť strán vygenerovať silného protikandidáta. „V rámci Trenčianskeho kraja opozičné strany neprišli s nejakým kandidátom – osobnosťou, ktorá by sa mohla postaviť Jaroslavovi Baškovi a aspoň ho v tom boji minimálne trošku potrápiť.

Analytik pripomenul, že spojenie volieb splnilo svoj účel, ktorým bolo zvýšenie volebnej účasti. Myslí si, že účasť mohla byť ešte vyššia, ak by sa spojené komunálne a samosprávne voľby nekonali počas sviatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko