Na hlavný obsah

Starostka Rusoviec užíva obecný nájomný byt aj napriek nadštandardnému príjmu

Obyvatelia ju v petícii vyzývajú, aby sa bytu vzdala.

Starostka Rusoviec užíva obecný nájomný byt aj napriek nadštandardnému príjmu
Na ilustračnej snímke Rusovce. Foto: RTVS

Má nadštandardný príjem, postavený rodinný dom, no napriek tomu užíva obecný nájomný byt. Starostka bratislavskej mestskej časti Rusovce zaň platí necelých 350 eur mesačne. Vo svojej funkcii čoskoro končí. Obyvatelia ju v petícii vyzývajú, aby sa bytu vzdala.

Lucia Tuleková Henčelová sa dostala k trojizbovému bytu ešte ako mestská poslankyňa. Nevzdala sa ho ani po tom, keď sa pred štyrmi rokmi stala starostkou Rusoviec, a začala poberať takmer 3-tisícový plat. Pred kamerou sa vyjadriť odmietla.

„Obecný nájomný (nie sociálny) byt mám so svojou rodinou v nájme od roku 2005. Podmienky nájmu som vždy splnila,“ uviedla.

V máji tohto roka si starostka predĺžila nájomnú zmluvu na ďalšie tri roky. A to napriek tomu, že si minulý rok skolaudovali s manželom novopostavený rodinný dom.

„Je rok skolaudovaný, ale stále nie je obývateľný (je bez zariadenia),“ doplnila Henčelová.

V Rusovciach pritom čaká na obecný byt zhruba sto žiadateľov. Medzi nimi aj rozvedená matka troch detí, ktorá chcela ostať v anonymite.

„Ja žiadam o byt od roku 2018 a doteraz mi vlastne ešte nebolo vyhovené. Som na materskej dovolenke, moje náklady sú teraz 460 eur. Z toho, keď povieme, že nájom je 490 eur, už som v mínuse.“ vysvetlila žiadateľka o obecný byt.

Byt by mohol podľa obyvateľov prilákať aj detskú lekárku, ktorú nemajú viac ako štyri roky.

„Do domu sa plánujeme nasťahovať celá rodina ihneď ako bude zariadený a naše osobné veci presťahované. Verím, že sa tak stane čoskoro,“ dodala Henčelová.

Bytové komisie

Niektoré samosprávy majú pre takéto prípady zriadené bytové komisie. Tie rozhodujú komu byt priradia podľa akútnosti. V Rusovciach o nich rozhoduje žreb.

Počas nakrúcania RTVS náhodne natrafila aj na dlhoročného miestneho poslanca, ktorý tu s priateľkou užíva jednoizbový obecný byt vyše 10 rokov. Hoci tiež vlastní rodinný dom.

„My sme s bývalou ženou rozvedení a býva v ňom dcéra,“ povedal Jozef Karácsony, poslanec Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Rusovce.

Z bytu odísť neplánuje. „Momentálne som dôchodca a plne spĺňam všetky podmienky,“ dodal.

Hoci poslanec svoj mandát v komunálnych voľbách obhájil, starostka nie. Nový starosta Radovan Jenčík hovorí, že situáciou o obecných bytoch sa bude zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny