Na hlavný obsah

Strana SaS sa obáva o reformu poradní z vlastnej dielne

Pozmeňovací návrh OĽANO podľa Gröhlinga urobí s reformou „úplný koniec.“

Strana SaS sa obáva o reformu poradní z vlastnej dielne
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Už pri odchode ministrov SaS z vlády strana vyjadrovala obavy, či sa v reformách, ktoré začali, bude aj pokračovať. Minister spravodlivosti Viliam Karas už avizoval odkladal súdnej mapy a ministerstvo školstva rozhodlo o posune určitých reforiem.

„Vláda nielen, že tieto reformy postupne zastavuje, ale v prípade školstva dokonca robí aj krok dozadu,“ povedal v stredu (26. 10.) podpredseda SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling.

Za prvú obeť v školstve považuje reformu poradní, ktorú strana pripravila a momentálne sa o nej rokuje na aktuálnej parlamentnej schôdzi.

„Poslanci OĽANO po súhlase ministerstva školstva a pána ministra podali pozmeňujúci návrh do národnej rady, ktorý v utorok (25. 10.) odznel aj v pléne. Návrh robí s reformou poradní úplný koniec. Robí krok dozadu, odkladá ju o jeden rok, znižuje starostlivosť o tých, pre ktorých sa zmeny robia a o starostlivosť pre jednotlivých žiakov. Mení tak podmienky celej reformy poradní,“ uviedol.

Prečo je reforma dôležitá

Systém Gröhling považuje za rozbitý. Na Slovensku fungujú dva typy poradní – Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a Centrum špeciálneho pedagogického poradenstva.

Vysvetlil, že pomoc deťom, ktorá sa v nich poskytuje, sa veľmi prekrýva. Prekrývajú sa aj odborníci a ľudia, ktorí tam pracujú. Návrhom preto chceli poradne zlučovať.

Druhým problémom je kvalita poradní. Mnoho z nich malo zamestnancov len na čiastočný úväzok, preto nedokázali poskytnúť rodičom všetku potrebnú starostlivosť a služby pre ich deti.

Systém financovania je tretím dôvodom existencie reformy. Týka sa prioritne súkromných poradní. Vysvetlil, že poradne v súčasnom systéme majú len diagnostikovať žiaka, pričom za diagnostiku dostanú finančné ohodnotenie.

„Potom už nevieme, či s týmto žiakom pracujú a akým spôsobom mu nasledujúce týždne, mesiace či roky pomáhajú. To viedlo k nadmernej diagnostike, ktorú sme tu zažívali,“ ozrejmil.

Výrazná časť poradní podľa neho pracuje zodpovedne a dobre, no pripomína existenciu takých, ktoré „zarábali na deťoch a rodičoch.“

Reforma SaS tiež určovala minimálny počet zamestnancov na plný úväzok, ktorý bol päť. A to, aby mohli plnohodnotne pokryť činnosť (diagnostika, terapia či prevencia) a venovať sa všetkým žiakom. Pozmeňujúci návrh z dielne OĽANO navrhuje len dvoch zamestnancov na plný úväzok.

Financovanie by sa podľa SaS tiež nemalo určovať podľa počtu diagnóz, ale na základe toho, ako sa venujú žiakom a prevencii bez motivácie hromadnej diagnostiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko