Na hlavný obsah

Súčasná kríza postihuje už aj vinohradníkov a vinárov

Sucho znížilo úrodu, náklady sú vyššie a spotreba klesá.

Súčasná kríza postihuje už aj vinohradníkov a vinárov
Ilustračná snímka vinohradu. Foto: Unsplash

Vinohradníci a vinári varujú, že k ich dlhoročným problémom sa pridávajú ďalšie. Už aj oni cítia dosahy súčasnej krízy. Bez pomoci štátu situáciu nezvládnu a odhadujú, že v najbližších rokoch veľa vinohradov zanikne. Straty sú totiž obrovské.

Budúci rok preverí vinohradníkov a vinárov. Ukáže sa, či aktuálnu neľahkú situáciu, vôbec dokážu ustáť. „Očakávame, že v najbližších piatich rokoch sa na Slovensku vyklčuje 2 000 hektárov vinohradov,“ povedala výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Nedostatočná podpora štátu

Súvisí to podľa nej s dlho zanedbávanou podporou vinohradníkov a vinárov. „S neriešením situácie a pri súčasnej kríze, ktorá nás postihla, očakávame veľmi ťažký ročník,“ dodala.

Sucho znížilo úrodu, náklady sú vyššie a spotreba klesá. Vinohrady, ktoré sú zapojené do projektu reštrukturalizácie, dostanú o viac ako 30 percent nižšiu podporu, než im štát pôvodne prisľúbil, čo zapríčinilo ich zadĺženie. To je len zopár problémov, ktorým toto odvetvie čelí.

„Pokiaľ štát nezasiahne, niekoľko tisíc ľudí príde o prácu,“ povedal Štefan Šimák zo Zámockého vinárstva Pezinok.

V susedných krajinách v neistej situácii pomáha komplexná podpora štátu. Pátkova spomenula príklad zo susednej Českej republiky. „Dotácia je tam na úrovni 1 300 eur na hektár, ak je vinohrad v integrovanej produkcii. Na Slovensku je to 650 eur na hektár,“ spresnila.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že problematiku aktívne rieši. Podľa hovorcu Andreja Wallnera sa „v schéme pre špeciálnu rastlinnú výrobu ráta aj s vinohradmi“.

Rezort avizuje, že pomoc bude vyplácať do konca tohto roka. Zväz vinohradníkov a vinárov dopĺňa, že potrebná je aj spolupráca s ministerstvom životného prostredia. Chcú, aby začalo vinohrady podporovať ako súčasť chráneného ekosystému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál