Na hlavný obsah

Vinohradníkom ničí úrodu raticová zver. Chcú zmeniť zákon

Mal by prinútiť poľovníkov viac strieľať.

Vinohradníkom ničí úrodu raticová zver. Chcú zmeniť zákon
Vinohrad (Ilustračná fotografia). Foto: RTVS

V regióne Malých Karpát pôsobí vyše 300 vinohradníkov. V tomto období sa už tradične začína boj o hrozno s danielmi. Tieto zvieratá obrali vinič tak, že rodiť nebude najbližšie dva roky.

„Tu je vidno, že pokiaľ zver dočiahne, je to zožraté. Tam kde už nedočiahne, letorasty rastú normálne,“ vraví vinohradník Milan Pavelka.

Niektorí vinohradníci už rátajú škody. „Zatiaľ to vyzerá v jednom vinohrade, že tam bude okolo 50 % škôd na úrode,“ konštatuje vinohradník Ján Hacaj.

Vinohradníci hovoria, že skúsili už všetko, aby svoje vinice ochránili. Cez plašiče, odpudzovače, drevené zátarasy až po elektrinu. Údržba elektrického oplotenia ich však stojí 30 až 50 000 eur ročne. A ani to nie je zárukou úspechu.

„Proste pokiaľ spraví diviak dieru, tak už daniel ide za ním,“ dopĺňa Pavelka.

Vinohradníci sa preto obrátili na Národnú radu SR. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) v liste žiadajú, aby sa s nimi stretol a postavil sa za nich pri rokovaniach o novom poľovníckom zákone. Poslanci by sa ním mali zaoberať po lete, už teraz má vyše 700 pripomienok.

„Rozhodne sa s nimi stretnem. My si nemôžeme dovoliť to, aby u nás na Slovensku premnožená raticová zver bola nažratá a spokojná, a ľudia pomaly nemali čo jesť,“ súhlasí Kollár.

Väčší odstrel a kompenzácie

Vinohradníci chcú presadiť, aby nový zákon prinútil poľovníkov viac strieľať, v opačnom prípade aby im nahradili škody. Hovoria, že vymáhanie peňazí od poľovníkov je dnes náročné.

V minulom roku spôsobila raticová zver poľnohospodárom dvojmiliónové straty. Poľovníci im vyplatili necelých 200 000 eur.

„Oni si môžu škodu uplatniť, do akej miery súd rozhodne. A ako poľovníci škodu uhradia, je v podstate na vzájomnej dohode,“ hovorí Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory.

„Legislatíva je nastavená tak, že sme nedostali ani cent doteraz,“ sťažuje sa Hacaj.

Danielov je v súčasnosti takmer dvojnásobne viac ako pred desiatimi rokmi. Jelene sa rozmnožili tiež, o viac ako 12 000 jedincov. Najvyššie stavy počítajú poľovníci u srnčej zveri. Jej, ako aj diviakov, je však menej ako pred desiatimi rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko