Na hlavný obsah

Trh s plynom zostane pre obmedzené dodávky napätý

Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku.

Trh s plynom zostane pre obmedzené dodávky napätý
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Petr Švancara

Svetový trh s plynom je od minulého roka čoraz napätejší a v budúcom roku sa situácia pravdepodobne nezlepší. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v pondelok (3. 10.) vo svojej pravidelnej štvrťročnej správe.

Podľa IEA bude Európa čeliť bezprecedentným rizikám v súvislosti s ruskými dodávkami. Možno bude musieť konkurovať Ázii v oblasti skvapalneného zemného plynu (LNG).

Očakáva tiež, že celosvetová spotreba plynu v tomto roku klesne o 0,8 percenta. Môže za to rekordný 10-percentný pokles v Európe a stagnujúci dopyt v ázijsko-tichomorskom regióne.

Spotreba plynu v Európe klesla za prvých osem mesiacov tohto roka o 10 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Príčinou je pokles 15 % v priemyselnom sektore, keďže spoločnosti znížili výrobu v dôsledku prudkého rastu cien.

Dodávky z ruských plynovodov do Európy sa tento rok znížili v dôsledku odstavenia plynovodu Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka začiatkom septembra a ďalších problémov, ktoré sa objavili neskôr.

Hroziace ruské sankcie

Ak Moskva splní svoju hrozbu uvalenia sankcií na ukrajinskú energetickú spoločnosť Naftogaz, môže dôjsť k zastaveniu jednej z posledných funkčných trás dodávok ruského plynu do Európy. To by ešte viac prehĺbilo energetickú krízu v čase, keď sa začína kľúčová zimná vykurovacia sezóna.

Európa sa tento rok snaží vyplniť medzeru v ruských dodávkach, čiastočne prostredníctvom zvýšeného dovozu LNG. IEA predpokladá, že dovoz LNG do Európy sa v tomto roku zvýši o viac ako 60 miliárd kubických metrov.

IEA uviedla, že ak sa dodávky plynu z Ruska do Európy od 1. novembra úplne zastavia, zásobníky plynu v EÚ budú vo februári naplnené na menej ako 20 %, ak dodávky LNG zostanú vysoké. Ak sa však dodávky LNG znížia, zásobníky by mohli byť do februára naplnené len na 5 %. V súčasnosti sú zásobníky plynu v EÚ naplnené na viac ako 88 %.

IEA odporúča, aby EÚ znížila spotrebu plynu s cieľom udržať čo najviac plynu v zásobníkoch a znížiť riziko prerušenia dodávok počas zimných mesiacov. Veľkú časť tohto zníženia majú zabezpečiť spotrebitelia, napríklad znížením vykurovania o jeden stupeň.

Aby sa zásoby plynu udržali na primeranej úrovni až do konca vykurovacej sezóny, musí sa dopyt znížiť o 9 až 13 % v porovnaní s priemerom za posledných päť rokov. V prípade nízkych dodávok LNG to zabezpečí, že zásobníky plynu zostanú naplnené na 25 až 30 %, uvádza IEA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika