Na hlavný obsah

Analytici: Pomoc v energetickej kríze by sa mala sústrediť na chudobnejšie domácnosti

Prvé prepočty hovoria o náraste cien od desiatok do sto percent.

Vládna pomoc v energetickej kríze by sa mala sústrediť na chudobnejšie domácnosti. Hovoria to štátni analytici. Práve ľudí s nižšími príjmami zdražovanie zasiahne najviac. Prvé prepočty hovoria o náraste cien v rozmedzí od desiatok do sto percent.

Objem peňazí, ktoré platia domácnosti za energie, sa naprieč rôznymi príjmovými skupinami výrazne nelíši.

„To znamená, že aj tí chudobní, aj tí bohatí platia – teraz to zaokrúhlim – 150 eur mesačne, len samozrejme, pre chudobné domácnosti tých 150 eur je úplne iný peniaz ako pre bohatých,“ povedal Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Spotrebitelia s nižšími príjmami preto budú výrazne viac zasiahnutí energetickou krízou. Vláda by teda spolu s opatreniami, ktoré budú tlmiť rast cien energií, mala tiež rozdávať finančnú pomoc.

„Pre nich aj 10- percentný nárast cien energií znamená okamžite problém s financiami, (pretože ich financie môžu rásť len možno o nulu alebo len o pár percent, a teda) im možno treba kompenzovať takmer celý nárast, lebo oni nemajú žiadne úspory. Sú na hrane s príjmami každý mesiac,“ pokračoval.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Práve vďaka nejakým dávkam a opatreniam vlády ich príjmy porastú viac a budú si môcť tie vyššie účty za energie zaplatiť. Naozaj už je relatívne pokročilý čas, štátny rozpočet by už pomaličky mal ísť do parlamentu,“ uviedol Tibor Lörincz, analytik Tatra banky.

Keby sa ceny energií stanovovali podľa platnej regulácie bez ďalšieho zásahu zo strany vlády, narástli by od januára na zhruba dvojnásobok.

Vláda predbežne avizovala, že Slovenské elektrárne aj SPP dodajú elektrinu a plyn lacnejšie. Nárast cien preto nebude dvojnásobný, ale zhruba polovičný. Otvorenou otázkou zostáva cena tepla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko