Na hlavný obsah

Účasť vo voľbách do VÚC bola oproti minulosti vyššia, pri obciach zase nižšia

Voliči vyberali hlavne nezávislých kandidátov.

Účasť vo voľbách do VÚC bola oproti minulosti vyššia, pri obciach zase nižšia
Na snímke zľava viceprezident Policajného zboru SR Damián Imre, predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz a zapisovateľka komisie Eva Chmelová. Foto: TASR

Na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) sa zúčastnilo 43,74 percenta oprávnených voličov a na komunálnych voľbách 46,19 percenta. Oficiálne výsledky spojených sobotných (29. 10.) komunálnych a samosprávnych volieb oznámila v nedeľu (30. 10.) Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

V prípade samosprávnych krajov je to nárast o vyše 14 %. Pri tých posledných účasť dosiahla 29,75 %. „Jeden z hlavných účelov, ktorý smeroval k tomu, aby sa voľby do orgánov územnej samosprávy konali v jeden deň, sa naplnil,“ komentoval predseda komisie Ladislav Orosz.

Čo sa týka samosprávy obcí, tam ide v porovnaní s predchádzajúcim hlasovaním o 2,5-percentný pokles. Pred štyrmi rokmi prišlo k volebným urnám 48,67 % oprávnených voličov. „Aj keď to číslo vyznieva negatívne, treba zdôrazniť to, že očakávania o znížení účasti pri voľbách do orgánov samospráv obcí sa nenaplnili,“ dodal Orosz.

V sobotných voľbách do obecných samospráv bol počet voličov o vyše 113 000 nižší v porovnaní s voľbami do VÚC.

Najúspešnejší boli podľa očakávania nezávislí kandidáti. Tým dali ľudia najväčšiu dôveru nielen ako poslancom samosprávnych krajov a obcí, ale aj pri hlasovaní o starostoch a primátoroch.

Z politických strán bodovali pri poslancoch samospráv obcí Szövetség – Aliancia a Hlas-SD, pri starostoch a primátoroch si tieto dve strany vymenili pozície. Do poslaneckých lavíc VÚC zastupiteľstiev sa posadí najviac kandidátov za KDH, Hlas-SD a Smer-SD.

Volebný deň z pohľadu polície

Počas volebného dňa bolo na celom Slovensku v teréne 6 556 príslušníkov Policajného zboru. Išlo o príslušníkov dopravnej, poriadkovej, ale aj kriminálnej polície. Okrem toho, na špeciálne účely povolali aj vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tí sa zameriavali najmä na odhaľovanie trestných činov volebnej korupcie.

„Nedošlo k závažnému narušeniu verejného poriadku,“ uviedol viceprezident Policajného zboru SR Damián Imre. „Boli aj prípady obcí, ako napríklad Žehra, kde boli emotívnejšie výstupy voličov. Všetko sa ukončilo vzájomným pochopením a nebolo nutné zasahovať do práv a slobôd daných občanov,“ vysvetlil.

Policajný zbor od soboty (29. 10.) prijal 231 podnetov. „To však nie je konečné číslo, pretože naďalej pribúdajú,“ dodal. Počas volebného dňa prijali 81 podnetov, ktoré sa najčastejšie týkali volebnej korupcie, marenia prípravy a priebehu volieb a referenda, ohovárania, ale išlo aj o priestupky vo volebnej kampani.

Zo všetkých 231 podnetov má 85 povahu trestného činu. Počas volieb bolo podaných aj 60 trestných oznámení, z ktorých v 25 sa už začalo trestné stíhanie.

Skúsenosť so spojenými voľbami hodnotí Imre za Policajný zbor pozitívne. Podľa neho ušetrili financie, keďže sa konali dvoje voľby v jeden deň.

Opakovanie volieb

Komunálne voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. V niektorých z nich sa sobotné hlasovanie vôbec neuskutočnilo. Informovala o tom šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Sobotu sa voľby konali v 2 919 obciach. V piatich z nich neboli komunálne, pretože sa neprihlásil žiadny kandidát na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. V šiestich krúžkovali obyvatelia len poslancov, pretože v nich nemal o post starostu nikto záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko