Na hlavný obsah

Ukrajinské úrady hlásia explózie po ruských úderoch v Kyjeve, Charkove alebo Dnipre

V metropole Rusi mierili na objekty kritickej infraštruktúry.

Ukrajinské úrady hlásia explózie po ruských úderoch v Kyjeve, Charkove alebo Dnipre
Na snímke hasiči zasahujú na mieste útoku dronov na budovy v ukrajinskej metropole Kyjev. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady hlásia nové explózie vo viacerých regiónoch krajiny. Ruské invázne sily podľa nich podnikli v utorok (18. 10.) ráno vzdušné údery na Kyjev, Charkov, Dnipro i ďalšie mestá.

V metropole Rusi mierili na objekty kritickej infraštruktúry na severovýchode mesta, píše agentúra Unian. Žytomyr, ktorý sa nachádza na severe krajiny, sa ocitol bez dodávok elektrickej energie a vody, uviedol starosta Serhij Suchomlyn.

„Ráno sa v Žytomyre začalo s ´príletmi´,“ uviedol Suchomlyn na facebooku, pričom použil termín, ktorým Ukrajinci označujú ruské nálety. „V meste teraz nie je svetlo ani voda,“ dodal a poznamenal, že nemocnice fungujú vďaka záložným zdrojom. Informácie o prípadných zranených úrady podľa neho poskytnú neskôr.

V Kyjeve v utorok (18. 10.) podľa starostu Vitalija Klička Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry. Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval o troch ruských úderoch na energetické zariadenie na ľavom brehu Dnepra. Po výbuchu vypukol rozsiahly požiar a došlo k výpadkom prúdu, píše v tejto súvislosti agentúra Unian.

Ukrajinské úrady hlásili výbuchy tiež z Charkova, Dnipra alebo Mykolajivu. „Charkov je pod paľbou – počas piatich minút došlo v meste k dvom sériám výbuchov. Podľa predbežných informácií je zasiahnutý areál jedného z mestských priemyselných podnikov,“ uviedol podľa ruskojazyčného webu stanice BBC starosta mesta Ihor Těrechov. Kvôli ostreľovaniu nejazdia súpravy metra, uviedol dopravný podnik.

Ukrajinské úrady hovoria o civilných obetiach

Mykolajiv podľa ukrajinských úradov Rusi ostreľovali v noci na utorok raketami S-300, pričom zasiahli obytný dom. Hasiči vytiahli z trosiek telo mŕtveho muža, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka.

V Dnipre je po explózii poškodený objekt energetickej infraštruktúry, informuje Unian. V Záporoží podľa šéfa oblastnej správy Oleksandra Starucha zasiahol ruský dron infraštruktúrny objekt, ktorý následne vzplanul, a raketa udrela na miestny sklad.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ neinformovalo o žiadnych nových útokoch, avšak ruská armáda v posledných dňoch hlási údery na vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru.

Ukrajinskí predstavitelia a svedkovia informujú aj o ruských zásahoch civilných budov a civilných obetiach. V pondelok (17. 10.) Rusko – rovnako ako presne pred týždňom – podniklo rozsiahle útoky raketami a bezpilotnými lietadlami naprieč Ukrajinou.

Ruské drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov v pondelok (17. 10.) zaútočili na Kyjev, kde zasiahli okrem iného obytný dom. Najmenej štyria ľudia útok neprežili. O štyroch mŕtvych informovali aj úrady v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny.

Terčom masívnych vzdušných útokov sa stali tiež objekty energetickej infraštruktúry v ďalších regiónoch, kde hlásili hromadné výpadky elektriny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské údery označil za teror proti ukrajinskému obyvateľstvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet